La sfarsitul acestei saptamani, mai exact in data de 10 septembrie, intra in vigoare o serie intreaga de schimbari aduse legii RCA din Romania. Practic, vorbim despre cea mai complexa modificare operata de la aparitia acestei legi si pana in ziua de astazi. O buna parte dintre aceste modificari au fost operate pentru ca Romania sa evite o procedura de infringement inceputa deja.
In ceea ce ii priveste pe consumatori si pe potentialii pagubiti din accidentele rutiere, cele mai importante modificari operate de ASF prin norma vizeaza introducerea formularului electronic de constatare amiabila in caz de accident si a conceptului de “prima neta de cheltuieli de distributie”. In aceste conditii, soferii vor scapa de chinuiala completarii unui formular tiparit in caz de accident. Totodata, acestia vor avea posibilitatea de a cumpara polita RCA la preturi diferite in functie de canalul de distributie.
Potrivit economica.net, noua norma propune trei modificari semnificative, doua dintre ele reprezentand niste premiere pentru tara noastra. Pentru inceput, actul are scopul de a implementa modificarile solicitate de Comisia Europeana in legatura cu modalitatea in care firmele de asigurare stabilesc preturile RCA. Conform noilor modificari, ASF nu mai trebuie notificat inainte de modificarea tarifelor RCA, ceea ce inseamna ca asiguratorii beneficiaza acum de o libertate absoluta in acest sens. Autoritatile europene au cerut aceasta modificare a legii in cadrul unei proceduri de infringement inceputa in urma cu aproximativ patru ani.
Soferii se pot bucura cel putin dintr-un motiv, acestia urmand sa scape incepand din data de 10 septembrie de completarea formularului tiparit de constatare amiabila in cazul unui accident. Era un formular destul de neprietenos, care presupunea chiar si realizarea unei scheme exacte a accidentului. Constatarea se va putea face acum si electronic, prin intermediul unei aplicatii care va putea reda automat inclusiv dinamica evenimentului gratie sistemului GPS.
A doua premiera adusa de acest pachet de modificari aduse legii RCA se refera la faptul ca asiguratorii vor avea libertatea de a stabili pretul politei in functie de canalul de vanzare. Astfel, asiguratorii vor putea stabili preturile finale ale politelor si in functie de cheltuielile pe care le are cu vanzarea. Spre exemplu, este stiut faptul ca vanzarea online implica niste cheltuieli mai mici in raport cu vanzarea prin intermediul brokerilor sau a agentiilor proprii. Astfel, politele RCA vor putea fi cumparate cel mai probabil la preturi mai mici din mediul online.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si