Se schimba Codul rutier: sanctiuni MAI BLANDE pentru VITEZOMANI si recidivisti, noi reguli pentru tinerii soferi, examentul nu va mai fi la fel
codul rutiermodificari la codul rutiersoferi
Apar noutati in Codul rutier din tara noastra. Un proiect de lege, care se afla la dezbatere in Senat, propune noi reguli privind desfasurarea cursurilor pentru scoala de soferi, pentru examenul auto, dar si masuri mai "relaxate" in favoarea celor ce apasa la maximum pedala de acceleratie.
Iata cele mai importante modificari propuse la Codul rutier 2022:
-
Soferii vitezomani, cei surprinsi de radarele politiei ca au depasit cu 70 de km/h viteza legala, vor primi o dovada cu care pot circula inca 15 zile de la eveniment. Aceasta masura este mult mai permisiva pentru ei, decat actuala legislatie.
-
O alta masura prevede ca, daca un sofer cu permisul suspendat pentru 30 de zile, greseste din nou in timpul in care circula cu dovada, aceasta va avea permisul luat timp de 30 de zile, nu 60.
-
In cazul in care contravenient refuza sa comunice datele de idenficare, va avea dreptul sa achite doar jumatate din minimul prevazut de amenda. Agentul poate stabili un cuantum de 2.900 de lei pentru persoane fizice si 14.500 de lei pentru persoane juridice.
-
In cazul soferilor ce au comis infractiuni rutiere, erioada de recidiva se injumatateste, de la 6 luni la numai 3.
-
Instructorul auto ar putea fi prezent in masina de examen, alaturi de candidatul pe care l-a instruit. Autoritatile vor sa ajute astfel viitorii soferi sa fie mai relaxati in timpul probei practice, avand, alaturi de examinator si martor, si persoana care i-a invatat soferie, deci in prezenta carora se simt mai confortabil.
-
Candidatii la obtinerea permisului de conducere ar putea merge la examen, iar apoi la orele de pregatire practica de traseu.
-
Cei ce vor sa obtina permisul de conducere ar putea avea posibilitatea de a sustine examenul auto oriunde in tara, nu doar in localitatea de domiciliu. Tot de acolo, in caz de reusita, isi vor putea ridica permisul.
-
De retinut: Aceste masuri se afla in dezbatere parlamentara, ele putand suferi modificari in perioada urmatoare, pana la eventuala lor intrare in vigoare. Prin urmare, vorbim doar despre propuneri legislative, nu despre masuri aplicabile deja!
Foto: pixabay