Sezonul rece este si mai periculos din punct de vedere al sigurantei pe sosele. Carosabilul umed sau inghetat ii obliga pe toti participantii la trafic sa fie mai atenti, insa multi dintre acestia incalca legea si regulile conduitei preventive. Cand se apropie primavara, masina are nevoie de verificari si schimbari de piese pentru a-si pastra conditia si pentru a te duce in siguranta oriunde vrei sa ajungi. Aceste responsabilitati iti revin tie si trebuie sa te ocupi de ele la timp. Iata ce trebuie sa faci:
Nu astepta ca masina sa-ti dea semne ca uleiul sau antigelul nu se afla la un nivel optim si verifica-le din timp. Perioada primaverii poate coincide cu momentul in care trebuie sa schimbi uleiul, in functie de indicatiile producatorului. Daca este cazul, trebuie sa stii ca odata cu schimbarea acestuia poti inlocui si filtrul. Acesta este, de regula, destul de ieftin si poate fi comandat de pe un site de piese auto online. Daca circuli cu prea putin ulei sau cu filtrul infundat, risti ca masina sa nu mai porneasca. Fa aceste verificari, mai ales daca ai plecat in multe drumuri lungi pe timpul iernii.
Conditiile meteo nefavorabile influenteaza uzarea stergatoarelor, in special daca temperaturile fluctueaza frecvent. Schimbarile pot crea mici crapaturi in partea cauciucata, iar efortul pe care aceste componente il depun la stergerea parbrizului inghetat provoaca uzura timpurie. Pentru ca primavara vine cu ploi, verifica stergatoarele inca de la sfarsitul iernii si inlocuieste-le daca este nevoie.
Trecerea la cauciucurile de vara se face doar atunci cand temperaturile incep sa treaca de 7°C si cand vremea nu mai da semne ca s-ar putea inrautati. Daca folosesti pneurile de iarna la temperaturi mai mari apare riscul unor probleme, deoarece presiunea scade si se pot produce incidente precum o explozie. Acestea se vor si uza mai repede daca sunt folosite in sezonul cald. Cu ocazia schimbarii cauciucurilor poti verifica si presiunea din pneuri. Pregateste-ti masina temeinic pentru noul sezon si urmeaza recomandarile mecanicului.
Daca folosesti masina in fiecare zi prin oras, dar si pentru calatorii in afara acestuia, vei observa ca iarna franele sunt mai solicitate decat in anotimpurile calde. Acest lucru poate duce la uzura placutelor de frana. Daca observi ca masina se opreste mai greu cand actionezi pedala, se aud zgomote neobisnuite sau masina se inclina intr-o parte in momentul franarii, trebuie sa ceri ajutorul unui profesionist. Vizita la service va include verificarea dimensiunii placutelor si a discurilor, dar si eficacitatea la franare a masinii tale.
Debutul sezonului cald anunta perioada de temperaturi care te obliga sa folosesti aerul conditionat. Pentru a crea o atmosfera relaxanta si potrivita pentru condus, instalatia de climatizare trebuie sa functioneze in parametrii normali. Verificarea acesteia implica si detectarea semnelor ca ar avea nevoie de o igienizare. Daca petreci mult timp la volan, devii predispus afectiunilor pulmonare cauzate de bacterii ascunse in instalatie.
Cand primavara da semne ca isi intra in drepturi, porneste aerul conditionat la intensitate maxima si observa daca habitaclul se raceste usor sau nu. Problemele obisnuite sunt cauzate cel mai des de scaderea nivelului de freon, pe care este recomandat sa il verifici si sa-l completezi la inceputul fiecarui sezon cald. De asemenea, daca observi un miros ciudat, s-ar putea sa fie timpul pentru o igienizare a instalatiei. Orice semn care indica o posibila problema trebuie investigat de o echipa de profesionisti, asa ca du masina la service.
Primavara trebuie sa-ti gaseasca masina pregatita pentru un nou sezon, fara a-ti face surprize neplacute. Acorda atentie speciala verificarilor daca ai o masina mai veche si nu lasa ca problemele sa se adune fara a le rezolva. Masina este ca un organism care are nevoie de grija si intretinere, asa ca fii mereu cu un pas inaintea defectiunilor.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si