Soferii romani nu sunt scutiti de birocratie nici atunci cand fac accidente usoare, fara victime, acestia fiind obligati sa completeze un formular tipizat in care trebuie sa prezinte desfasurarea evenimentelor si pretentiile de dauna. Nu numai atat insa, soferii implicati in accident sunt nevoiti sa demonstreze dinamica accidentului inclusiv printr-un desen! Lucrurile sunt pe cale sa se schimbe insa, mai multe firme de asigurare din tara noastra anuntand ca au pregatita o solutie informatica in acest sens.
Sunt cel putin doua firme de asigurare din Romania care au decis sa faca un pas in fata in aceasta directie si sa propuna o schimbare importanta pentru soferi. In cazul in care propunerea lor va fi adoptata, soferii implicati incepand din aceasta toamna in accidente usoare, fara victime, vor scapa de chinul completarii acestui formular de constatare amiabila devenit deja celebru.
Vorbim, mai exact, despre un sistem electronic ce urmeaza sa fie implementat, sistem care va elimina complet birocratia despre care aminteam in randurile anterioare. Astfel, soferii nu vor mai trebui nici sa completeze toate acele foi si nu vor mai fi obligati nici sa arate printr-un desen modul in care s-au desfasurat evenimentele. Sistemul va permite incarcarea unei fotografii, iar aplicatia va putea stabili locul accidentului prin intermediul GPS-ului cu care vine echipata.
Este un mare pas inainte de care vor beneficia soferii romani. Anual, in tara noastra, sunt raportate cateva sute de mii de accidente rutiere usoare, fara victime. Avand o asemenea aplicatie electronica la dispozitie incepand din toamna, soferii vor scapa de bataia de cap legata de completarea tuturor acelor formulare. Propunerea este sustinuta si de reprezentantii ASF, reprezentantii institutiei fiind chiar cei care au lansat in dezbatere publica in aceasta primavara un proiect de modificare a normei 20, privind RCA. Cu acea ocazie, ASF aducea pentru prima data in discutie introducerea unei constatari amiabile electronice.
Pe soselele din Romania circulau la finalul anului trecut putin peste 9.6 milioane de autovehicule inmatriculate. Dintre acestea, doar 6.7 milioane aveau asigurare obligatorie de raspundere civila auto RCA. Practic, putem spune ca doar 70% din masinile inmatriculate in Romania sunt asigurate RCA, o cifra mai mult decat ingrijoratoare.
Este drept si faptul ca multe dintre masinile inmatriculate in tara noastra nu mai circula in realitate, fiind abandonate prin parcari. In astfel de cazuri insa, Legea 132/2017 ii obliga pe soferi sa suspende contractul RCA, sa depuna placutele de inmatriculate la autoritatea care le-a eliberat si sa duca autovehiculul intr-un spatiu privat, in afara domeniului public. In caz contrar, amenda contraventionala poate ajunge pana la 2.000 de lei. De asemenea, in acest caz, Politia are dreptul de a retine certificatul de inmatriculare sau inregistrare a masinii.
Citeste si: Romanii au prins gustul masinilor electrice. Se cumpara masiv vehicule verzi, desi infrastructura de incarcare e la pamant
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si