Sfarsitul verii anului trecut ne aducea in prim plan vestea conform careia Ministerul Mediului publicase proiectul pentru Programul Rabla editia 2019. In comparatie cu regulamentul editiei anterioare, noul regulament ne propunea cateva modificari importante. Cea mai importanta dintre toate aceste modificari propuse de cei de la Mediu se referea tocmai la faptul ca masinile trimise la casat trebuie sa aiba si ITP-ul valabil. Propunerea cu privire la acest ITP valabil venise chiar si in 2017 pentru editia din anul 2018 a Programului Rabla, insa la acea vreme a fost respinsa.
Cu doar patru zile inainte de lansarea editiei din acest an a Programului Rabla, Ministerul Mediului anunta ca a luat hotararea de ultim moment de a renunta la aceasta regula abia introdusa in urma cu cateva luni. Anuntul a fost facut chiar de ministrul Gratiela Gavrilescu, care sustine ca aceasta hotarare a fost luata din dorinta de a usura procesul de casare pentru persoanele care doresc sa participe la program cu o masina pe care nu au mai folosit-o de mai multi ani. In cazul in care regula ramanea in vigoare, cei aflati in aceasta situatie ar fi urmat sa fie nevoiti sa plateasca o taxa suplimentara.
Conform spuselor ministrului Gratiela Gavrilescu si a specialistilor din cadrul Ministerului Mediului, aceasta regula nu ar fi facut nimic mai mult decat sa ii descurajeze sa participe la program pe cei care au o masina pe care nu au mai condus-o de mai multi ani. Odata cu aceasta schimbare, oricat de veche este masina, aceasta poata fi casata prin intermediul Programului Rabla.
La sfarsitul saptamanii trecute, premierul Viorica Dancila a declarat ca a aprobat un buget care prevede alocarea a nu mai putin de 322 de milioane de lei Programului Rabla Clasic din acest an, ceea ce inseamna ca aproximativ 35.000 de romani vor putea beneficia de acesta. De asemenea, Programul Rabla Plus a primit o finantare totala de aproape 93 de milioane de lei. Asa cum s-a intamplat si in anii precedenti, cel mai probabil, bugetul va fi suplimentat in mai multe etape pana la finele anului. In 2018, Ministerul Mediului a acordat aproape 50.000 de tichete pentru Programul Rabla.
Prima de casare ramane neschimbata si in acest an, avand in continuare o valoare de 6.500 de lei. Totusi, este important de mentionat ca proprietarii care participa la program pot beneficia de mai multe bonusuri consistente. Spre exemplu, daca soferul este decis sa isi cumpere o masina noua echipata cu un sistem de propulsie hibrid va primi un bonus in valoare de 1.700 de lei. De asemenea, daca emisiile masinii noi nu depasesc valoarea de 96 grame/kilometru, proprietarii vor mai primi un bonus in cuantum de 1.000 de lei. In cele din urma, prima de casare nu poate fi mai mare de 9.200 de lei.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212