Sanctiuni mai relaxate pentru soferi: 15 zile pentru plata amenzilor la jumatate si radare semnalizate
politieamenziradareitp expirat
Sfarsitul actualei sesiuni parlamentare vine cu o veste buna pentru soferi. Incepand cu prima zi a anului urmator, amenzile de circulatie vor putea fi platite la jumatate intr-un termen de 15 zile lucratoare. In prezent, acest termen era de doar 48 de ore. Proiectul de lege a fost aprobat ieri in Camera Deputatilor, for decizional, urmand a ajunge in perioada urmatoare pe masa Presedintelui Klaus Iohannis. Ultimele zile au adus in dezbatere publica mai multe proiecte de lege care ii vizeaza pe soferi. Unul dintre ele reglementeaza modul in care pot actiona politistii cu radare, iar celelalt are legatura cu ITP-ul.
Termen de 15 zile lucratoare pentru achitarea amenzii la jumatate
Aceasta lege va fi aplicata incepand cu data de 1 ianuarie 2019, pana atunci Guvernul fiind obligat sa indeplineasca normele metodologice de aplicare a legii. Legea prevede instituirea unui sistem electronic si a unui cont unic de plata valabil pentru toata tara. Procedura va fi astfel mult simplicata fata de cea actuala, soferii putand plati mai usor. De asemenea, soferii nu vor mai fi obligati sa faca dovada platii amenzii catre agentul constatator.
Opozitia parlamentara este de parere totusi ca acest cont bancar unic nu este o idee atat de buna, urmand sa provoace intarzieri la bugetele autoritatilor locale. Cei care sustin legea au concluzionat ca aceasta procedura va fi mult mai simpla si mai eficienta. De asemenea, acestia cred ca autoritatile vor colecta mai multi bani din amenzile rutiere de acum incolo.
Pentru inceput, aceasta procedura va fi aplicata doar pentru amenzile contraventionale de circulatie pe drumurile publice. Odata ce sistemul informatic va permite, aceasta procedura va putea fi aplicata si in cazul altor amenzi contraventionale. Vor putea exista si exceptii de la aceasta noua procedura, stabilite prin legi speciale, la care termenul de plata va fi extins la mai mult de 15 zile.
Radare semnalizate si doar pe masini marcate
Un alt proiect de lege care a primit aviz pozitiv in Camera Deputatilor este cel care aduce modificari la Codul Rutier in legatura cu procedura de functionare a radarelor. In primul rand, acest proiect obliga agentii de circulatie sa foloseasca radarele doar pe masini inscriptionate cu insemnele Politiei Romane. De asemenea, este prevazuta si obligatia semnalizarii prezentei radarelor cu pistol inainte cu 500 sau 1.000 de metri. Astfel, acest proiect vine in intampinarea vechii probleme cu politistii care “stau la panda”.
Proiectul a fost sustinut de toate partidele parlamentarem cu exceptia USR. Deputatul Catalin Drula spune despre acest proiect ca a fost votat intr-o “forma oribila”, care “va da liber la calcat pedala”. Acelasi Catalin Drula este de parere ca o asemenea lege va face imposibila aplicarea Codului Rutier in ceea ce priveste viteza.
Nici soferii profesionisti nu sustin aceasta lege, fiind de parere ca este extrem de periculoasa. Acestia atentioneaza ca cei de la volan pot frana brusc atunci cand vad acele panouri de atentionare, fiind nevoie de doar 200 – 300 de metri pentru a ajunge de la o viteza de 100 km/h la doar 50 km/h.
Sanctiuni mai mici si pentru soferii prinsi cu ITP-ul expirat
Odata cu modificarile care vizeaza radarele, au fost votate si cateva prevederi legate de sanctiunile date soferilor prinsi cu inspectia tehnica periodica expirata. Incepand cu 20 mai, functiona o lege care prevede ca soferilor prinsi cu ITP-ul expirat sa le fie suspendata si inmatricularea. La acea vreme, aceasta sanctiune noua pentru Codul Rutier romanesc a fost motivata prin necesitatea alinierii legislatiei romanesti cu cea europeana.
La doar o luna distanta, parlamentarii isi doresc sa relaxeze aceste sanctiuni. Astfel, acestia au votat un amendament care prevede ca soferii prinsi cu ITP-ul expirat isi pot pastra talonul pentru 15 zile, perioada in care sunt obligati sa efectueze o noua inspectie tehnica periodica.