Romanii, prea saraci pentru Programul Rabla: daca ai salariu minim, trebuie sa economisesti pana la 51 de ani
rablarabla plussaraciemasini noi
Programele Rabla si Rabla Plus se bucura de un succes rasunator, an de an, mii de romani inscriindu-se cu gandul de a achizitiona o masina in rate, dand la schimb vechiul autoturism si, astfel, constituind un fond consistent de avans la cea noua. Doar ca, dincolo de ceea ce stim deja despre cele doua programe, o analiza deosebit de aprofundata face lumina si scoate la iveala faptul ca nu e chiar atat de simplu de pe cat pare sa-ti permiti o masina prin intermediul Rabla.
Este vorba despre un raport comisionat de 2Celsius si realizat de cercetatoarele Natalia Ciobanu si Adela Fofiu.
Pentru inceput, amintim ca prin programul Rabla si Rabla Plus, proprietarii de masini vechi sunt incurajati sa renunte la ele si sa investeasca in masini mai noi, mai putin poluante. Cu o varsta medie a masinilor de 16,5 ani in 2019, Romania este in continuare una dintre tarile cu cele mai vechi flote din statele membre UE.
Ei bine, desi numerosi romani vad acest program ca unica lor sansa de a-si permite achizitionarea unui nou autoturism, pentru foarte multi conationali misiunea aceasta este extrem de dificila si au nevoie de perseverenta, economisire si rabdare timp de zeci de ani pana sa-si vada visul cu ochii!
De exemplu, int-o situatie de acest tip se regasesc romanii care sunt platiti cu salariul minim pe economie.
Romanii platiti cu salariul minim trebuie sa economiseasca de la 26 pana la 51 de ani, sa-si permita o masina prin Rabla
"Daca mergem pe ideea sa ne punem 10% deoparte, din salarii, pentru a ne cumpara masina, o persoana care castiga salariul minim pe economie ar avea nevoie de la 26 pana la 51 de ani de economie ca sa acumuleze suma necesara sa isi cumpere o masina, cu programul Rabla", explica Natalia Ciobanu. De precizat ca datele sunt valabile pentru anul 2021, insa de atunci si pana acum prea multe nu s-au schimbat in perspectiva acestor cifre.
Lucrurile nu sunt simple nici daca ai o leafa ceva mai mare. Sa zicem salariul mediu pe economie. In acest caz, studiul ne arata ca
o persoana cu salariul mediu pe economie ar avea nevoie sa economiseasca timp de 10 pana la 20 de ani ca sa-si cumpere o masina cu programul Rabla.
Chiar daca salariile romanilor au crescut pe hartie, din 2005 pana in prezent, acest lucru nu se reflecta in puterea de cumparare
"Chiar daca nivelul veniturilor salariale a crescut constant din 2005 pana in prezent atat pentru cei care primesc un salariu mediu pe economie, cat si pentru cei care primesc salariul minim, aceasta crestere nu se reflecta in cresterea puterii de cumparare a cetatenilor in masura in care sa isi permita cu relativa usurinta achizitionarea unui autoturism nou.
Romania are in continuare o rata foarte mare a angajatilor cu venit salarial minim (de doua ori mai mare decat media europeana), care nu acopera nici macar cosul minim de consum pentru un trai decent. Daca in 2013, o persoana angajata pe salariul minim ar fi avut nevoie de 59 pana la 105 ani pentru a economisi din salariu suma necesara achizitiei unei masini mici sau medi, in 2021 aceasta perioada nu s-a redus decat pana la 31 - 56 de ani. In cazul persoanelor cu venit salarial mediu, perioada s-a redus de la 20-36 la 12-22 de ani. Insa si in acest caz e necesar sa tinem cont ca in Romania salariul mediu abia reuseste sa acopere cosul minim de consum pentru un trai decent al unei persoane, in timp ce o familie cu doi copii si cu ambii parinti primind cate un salariu mediu, acesta nu acopera cosul minim pentru intreaga familie", se arata in studiu.
Foto: freepik.com