Romania nu mai intra pe lista pentru noua fabrica Volkswagen - Skoda. Se va construi in Bulgaria sau Turcia
fabrica volkswagen - skodainvestitiifirmeinvestitoricod fiscal
Liderul sindicatului Skoda, Jaroslav Povsik, a vorbit despre destinatiile posibile pentru construirea noii fabrici multibrand "Volkswagen - Skoda", in care vor urma sa fie produse masini ale ambilor giganti auto. Daca in urma cu cateva luni, si Romania era o optiune luata in calcul, acum a fost exclusa de le lista, in joc ramanand Bulgaria si Turcia.
Povsik nici nu a mentionat Romania in declaratia sa despre posibila destinatie in care se va construi noua fabrica. Liderul sindicatului Skoda a spus, clar si raspicat, ca variantele posibile sunt fie Bulgaria, fie Turcia.
Potrivit lui Povsik, Turcia ar fi o solutie buna, fiindca tara are infrastructura rutiera la standarde optime, insa are un mare dezavantaj, reprezentat de faptul ca exista instabilitate politica. Pe de alta parte, si Bulgaria este vazuta ca o optiune viabila pentru construirea fabricii "Volkswagen - Skoda", fiind o tara din Uniunea Europeana, ceea ce reprezinta un mare avantaj, si este, spune oficialul, mai "sigura" decat Turcia, probabil referindu-se la lipsa unor conflicte si tensiuni pe plan politic.
”Turcia a fost selectata pentru ca exista o infrastructura buna, dar mediul politic e nesigur. O alta locatie poate fi Bulgaria, care e mai stabila si e stat membru UE”, a declarat liderul de sindicat al Skoda.
Va amintim ca discutii referitoare la construirea fabricii sunt lansate inca din 2017 si tot de atunci, presa din toata lumea specula faptul ca Romania ar putea fi o destinatie pentru aceasta. Mai mult decat atat, oficialii din Iasi au transmis la acel moment catre Volkswagen documente oficiale prin care isi aratau disponibilitatea de a gazdui noua fabrica, ce ar fi adus un avantaj economic important intregii regiuni. Insa, n-a fost sa fie!
Se pare ca Romania este, in cele din urma, scoasa din joc. Insa, pe buna dreptate. Investitorii sunt cat se poate de sceptici cand vine vorba de a-si pune banii in joc intr-o tara a carei infrastructura rutiera este la pamant si in care instabilitatea politica si economica sunt la mare putere.
Lipsa de predictibilitate economica, schimbarile frecvente ale legislatiei, cum ar fi Codul fiscal, care intr-un singur an, a suferit peste 100 de modificari, ii fac pe investitori sa se gandeasca de doua ori inainte de a-si risca banii la noi. Se pare ca deciziile lor sunt intelepte si aleg sa se indrepte catre state care incurajeaza mediul de afaceri sau macar il lasa in pace si nu il supun la presiuni, asa cum se intampla la noi.
Oricat ne-am mandri ca economia noastra "face si drege", ca avem salarii si pensii mai mari ca ale buglarilor, vecina noastra de la Sud de Dunare pare mult mai "sigura" in ochii investitorilor decat Romania.
Citeste si:
Topul celor mai importante modificari legislative ale saptamanii
Sursa foto: pexels.com