Romania are cele mai periculoase drumuri din Uniunea Europeana
accidente romaniadecese accidente romaniadrumuri romaniasoferi romania
Si in 2019, drumurile europene au fost cele mai sigure din lume, cu o medie de 51 de accidente mortale la un milion de locuitori. In schimb, Romania detine un nedorit ultim loc in Uniunea Europeana la siguranta drumurilor.
Potrivit Comisiei Europene, tara noastra a avut, anul trecut, cele mai multe accidente rutiere mortale din UE: 96 la milionul de locuitori, aproape dublu fata de media din UE.
In 2019, 22.800 de persoane si-au pierdut viata pe drumurile din UE, cu aproape 7.000 (23%) mai putine decat in 2010, si cu 2% mai putine decat in 2018.
Tendinta generala este descrescatoare. Opt state din UE au inregistrat cel mai mic numar de decese provocate vreodata de accidentele rutiere: Croatia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Letonia, Luxemburg si Suedia.
Cele mai sigure drumuri din UE sunt in Suedia (22 de decese la un milion de locuitori) si Irlanda (29 de decese la un milion de locuitori).
In schimb, in Romania, anul trecut, s-au inregistrat 96 de decese la un milion de locuitori in accidente rutiere. Romania este urmata de Bulgaria (89 de decese la un milion de locuitori) si Polonia (77 de decese la un milion de locuitori).
Cu toate acestea, in ultimul deceniu, Romania a facut progrese, numarul de decese scazand cu 22%, de la 117 la un milion de locuitori, in 2010, la 96.
Alte state membre UE au inregistrat progrese si mai mari: Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda, Letonia, Lituania si Estonia, precum si Croatia au inregistrat reduceri intre 30% si 40% ale deceselor in accidente rutiere.
Accidentele rutiere mortale si vatamarile cauzate de accidente rutiere nu afecteaza doar victimele, ci intreaga societate, costurile socio-economice estimate ridicandu-se la 280 de miliarde de euro, aproximativ 2% din PIB al UE.
"Niciun deces sau accident grav pe drumurile din Europa in 2050. Acesta este obiectivul nostru. Ne propunem cu 50% mai putine decese si cu 50% mai putine accidente grave pana in 2030 si stim ca aceasta tinta poate fi atinsa.
UE a inregistrat o scadere substantiala a deceselor rutiere in trecut, dar in ultimii ani cifrele au stagnat. In plus, discrepantele in randul statelor raman mari", a declarat comisarul pentru Transporturi, Adina Valean.