RAR anunta schimbari importante la inmatricularea autoturismelor provenite dintr-o tara europeana
rarimporturiinmatriculare masinimasini din ukmasini marea britanie
Registrul Auto Roman a anuntat, miercuri, cateva modificari in ceea ce priveste inmatricularea autoturismelor provenite din Marea Britanie, in cazul unui Brexit fara acord. Printre modificarile anuntate de RAR se numara necesitatea unei reomologari a vehiculelor noi, dar si faptul ca masinile second-hand provenite din Marea Britanie, cu volanul pe partea dreapta, nu vor mai putea primi cartea de identitate, indiferent de omologarea in baza careia au fost inmatriculate. Modificarile nu vizeaza masinile deja inmatriculate in Romania.
RAR a anuntat, miercuri, ca, incepand cu data de 30 martie 2019, daca nu se semneaza un acord privind Brexit sau daca nu se amana de comun acord data iesirii Marii Bitanii din Uniunea Europeana, vor exista cateva modificari in ceea ce priveste inmatricularea masinilor provenite din aceasta tara.
Astfel, vehiculele noi, care au fost omologate UE de tip de catre UK (marca e11) nu vor mai primi automat cartea de identitate a vehiculului (CIV) in vederea inmatricularii, dat fiind faptul ca omologarea UE de tip si certificatul de conformitate (CoC) aferente isi pierd valabilitatea de la 30 martie.
"Aceste vehicule vor fi supuse unei reomologari individuale, cu verificarea conditiilor tehnice aplicabile pentru vehicule noi. De asemenea, o CIV eliberata pe baza unei omologari UE de tip acordata de UK, pentru un autovehicul nou provenit din UK si care nu a fost inca inmatriculat, isi va pierde valabilitatea si nu mai poate fi utilizata la inmatriculare. Prin urmare, RAR recomanda inmatricularea vehiculelor aflate in aceasta situatie pana cel mai tarziu la data de 29.03.2019”, a transmis RAR.
De la aceeasi data, la eliberarea CIV pentru vehiculele utilizate (second-hand) nu mai sunt recunoscute omologarile UE de tip acordate de UK (marca e11), fiind necesara o reomologare individuala conform cerintelor din RNTR-7, aplicabile vehiculelor utilizate care provin din state terte. In cazul emisiilor poluante se impune conditia privind nivelul minim de poluare Euro 3/Euro III.
"Incepand cu 30.03.2019, autovehiculele utilizate (second-hand), cu postul de conducere pe partea dreapta si care provin din UK, nu vor mai putea primi CIV, indiferent de omologarea in baza careia au fost inmatriculate. Inspectia Tehnica Periodica efectuata in UK la vehiculele utilizate (second-hand) nu mai este acceptata (recunoscuta) la omologarea individuala si eliberarea CIV pentru reinmatriculare in Romania. ITP trebuie refacuta la RAR”, a mai transmis RAR.
Potrivit institutiei, niciun autovehicul deja inmatriculat in Romania nu va fi afectat de modificari. In perioada 2006-2019 au fost introduse in Romania aproximativ 62.400 de vehicule care au fost anterior inmatriculate in UK.