Rabla si Rabla Plus, schimbare radicala de regulament, pe ultima suta: sunt vizate si persoanele fizice si cele juridice
rabla clasic 2022rabla plus 2022
Statul a decis sa aduca o schimbare majora celor doua programe guvernamentale, Rabla Clasic si Rabla Plus. Este vorba despre prelungirea semnificativa a perioadei de inscriere! Au fost adaugate doua luni, de care pot profita si persoanele fizice si cele juridice. Pe scurt, acum inscrierea se poate face pana pe 31 iulie! In mod normal, inscrierea s-ar fi incheiat pe data de 31 mai.
Administratia Fondului pentru Mediu a prelungit sesiunea de inscriere atat pentru pesoanele fizice, cat si pentru persoane juridice, inlusiv UAT –uri si institutii publice, in cadrul Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national (Programul Rabla Clasic) si in Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic (Programul Rabla Plus) pana la data de 31 iulie 2022.
In aceasi ordine de idei, autoritatile au decis sa prelungeasca, pana pe 12 august 2022, si sesiunea de depunere a dosarelor de finantare pentru Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: statii de reincarcare pentru vehicule electrice in localitati.
De ce s-a luat aceasta decizie? Autoritatile spun ca astfel vor fi mai multi romani care vor beneficia de vouchere
“Am decis sa prelungim perioada de depunere a dosarelor de finantare in cadrul acestor programe pentru a facilita accesul la finantare a cat mai multor beneficiari. Prin programele noastre urmarim indeplinirea obiectivelor europene si nationale privind mobilitatea urbana sustenabila si ne dorim sa finantam cat mai multe autovehicule electrice si electrice hibride prin intermediul Programului Rabla Plus.
In acelasi timp, sustinem finantarea in procent de 100% din cheltuielile eligibile pentru instalarea de statii de reincarcare, suma maxima fiind de 190.000 lei, in cadrul Programului Statii de reincarcare pentru vehicule electrice in localitati”, a declarat presedintele AFM, Laurentiu Adrian Neculaescu.
Te-ar putea interesa si: Taxele si impozitele nu vor creste: presedintele Klaus Iohannis, promisiune pentru romanii speriati
Rabla Clasic 2022. Cat este prima de casare si care sunt noutatile
In ceea ce priveste Programul Rabla Clasic, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei in cazul predarii a 2 autovehicule uzate, la care se pot adauga urmatoarele ecobonusuri, astfel:
-
ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO2/km in sistem WLTP;
-
ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
-
ecobonus in valoare de 3.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, exceptand motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
-
ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecarui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.
O alta modificare se refera la vechimea autovehiculului uzat eligibil in cadrul programului, care trebuie sa fie de cel putin 6 ani de la data primei inmatriculari in Romania. De asemenea, a fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitantii avand posibilitatea de a-l casa/radia pana la emiterea facturii autovehiculului nou.
Rabla Plus 2022. E obligatorie casarea unui autovehicul uzat pentru a beneficia de unul nou
In cadrul Programului Rabla Plus s-a introdus obligativitatea casarii unui autovehicul uzat pentru achizitionarea unui autovehicul nou. Totodata, pentru fiecare autovehicul nou, exista posibilitatea casarii a maximum 2 autovehicule uzate.
Cuantumul finantarii este de:
-
51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen
-
26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptand motocicleta, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP, in schimbul casarii unui autovehicul uzat;
-
54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen si 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP, pentru achizitionarea unui autovehicul nou, in schimbul casarii a doua autovehicule uzate;
-
pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani si care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adauga un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.
Foto: pixabay