Peste 2 milioane de masini din totalul parcului auto national de 7.6 milioane sunt mai vechi de 20 de ani, o cifra in crestere fata de anul 2021. Mai mult decat atat, 6.1 milioane de masini inmatriculate in tara noastra au o vechime de peste 15 ani. Cifrele sunt cu adevarat ingrijoratoare pentru Romania, multe dintre aceste masini poluand foarte mult mediul si fiind adevarate pericole in trafic.
Rabla Local este solutia pe care o propun autoritatile pentru intinerirea parcului auto national, insa lucrurile nu sunt deloc atat de simple. Practic, autoritatile sperau ca prin acest program sa scoata de pe soselele tarii noastre multe dintre masinile cu o vechime mai mare de 15 ani contra unei sume de 3.000 de lei, bani pe care soferii ar fi putut sa ii foloseasca in orice scop.
Prima problema este reprezentata de faptul ca multe primarii au decis sa nu se inscrie in acest program. Inscrierea era optionala, in contextul in care jumatate din cei 3.000 de lei platiti care soferii care isi radiau masinile ar fi urmat sa fie achitati de catre primarii. Observand ca autoritatile locale nu au de gand sa se implice prea tare in proiect, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a venit cu o noua propunere, marind contributia financiara suportata de Administratia Fondului pentru Mediu. Potrivit noii propuneri, primariile ar urma sa suporte numai 20 sau 25% din bonusul de 3.000 de lei acordat soferilor pentru casarea unei masini vechi.
Ministrul Tanczos Barna sustine ca este nevoie de un Program Rabla in care sa se implice activ si primariile, asa cum se intampla si in celelalte tari europene din vest, acolo unde responsabilitatea pentru imbunatatirea calitatii aerului se afla si la nivel local. Primariile se apara insa, scuzandu-se ca nu au bani pentru astfel de actiuni.
Citeste si: Se schimba legea pentru toti soferii din Romania, din 10 septembrie: RCA-ul nu mai e ca inainte
Foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si