Programul Rabla Clasic a fost suplimentat cu 322 milioane de lei, pentru aproximativ 35.000 persoane fizice
rabla 2019tichete rabla 2019buget rabla 2019rabla clasicrabla electrocasnice
Guvernul a aprobat, vineri la propunerea Ministerului Mediului, bugetul de venituri si cheltuieli al Fondului pentru Mediu si al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) pentru anul 2019.
Astfel, prin bugetul de venituri si cheltuieli, AFM va asigura resursele financiare pentru sustinerea si realizarea urmatoarelor proiecte prioritare si programe pentru protectia mediului.
Astfel, programul de stimulare a innoirii Parcului auto national (Rabla Clasic) va fi suplimentat cu 322 milioane de lei, pentru aproximativ 35.000 persoane fizice, cat si pentru persoane juridice.
La randul lui, programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus), are alocate 93 de milioane de lei.
Programul Rabla pentru electrocasnice, adresat persoanelor fizice in vederea stimularii colectarii selective a deseurilor de echipamente electice si electronice va avea o alocare reprezentand credite de angajament in valoare de 40 de milioane de lei.
De asemenea, programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala, are o suma totala de 130 milioane de euro, 120 milioane de lei reprezentand cofinantare prin POR.
Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodariile izolate neracordate la reteaua de distributie a energiei electrice beneficiaza de 218,6 milioane de lei.
Totodata, programul pentru gestionarea deseurilor avand ca obiectiv reducerea efectelor negative ale deseurilor asupra mediului are o alocare 364,3 demilioane de lei, iar suma preconizata a fi cheltuita pentru credite bugetare este de 146,8 milioane de lei, alocata pentru finantarea pe doua segmente: inchiderea depozitelor de deseuri municipale pentru care Romania a fost condamnata de CJUE, respectiv instalatiile de reciclare.
Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: statii de reincarcare pentru vehicule electrice in municipiile resedinte de judet va beneficia de un buget de 90 de milioane de lei.
Programul privind imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, utilizand autovehicule mai putin poluante in transportul public local de persoane - autobuze si troleibuze electrice/GNC, are alocata pentru plata proiectelor contractate in 2018, 449,6 milioane de lei.
In acelasi timp, programul vizand educatia si constientizarea publicului privind protectia mediului, in scopul informarii cetatenilor cu privire la colectarea selectiva a deseurilor, in contextul obligatiilor ce le revin conform principiului european platesti cat arunci, precum si in scopul punerii in evidenta a posibilitatilor de colectare la nivel local beneficiaza de o alocare de 25 de milioane de lei.
Programul este structurat pe doua componente: una care se adreseaza consiliilor judetene si Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara, care pot face parteneriate cu ONG-urile din domeniu, in vederea atingerii grupurilor tinta la nivel local, iar cealalta care are in vedere o constientizare la nivel national prin intermediul autoritatii publice centrale pentru protectia mediului.