Prin intermediul Programului Prima Masina, statul roman garanteaza 50% dintr-un credit pentru cumpararea unei masini noi, ceea ce inseamna ca soferii romani vor putea cumpara in acest an autoturisme in valoare de 10 milioane de lei prin acest program. Mai mult decat atat, autoritatile sunt constiente de faptul ca fondurile alocate initial s-ar putea dovedi a fi prea mici, anuntand inca de acum ca vor suplimenta aceste fonduri in conditiile in care se va dovedi necesar.
Conform unor rapoarte publicate recent, parcul auto national este unul dintre cele mai imbatranite parcuri auto la nivelul Uniunii Europene. Conform cifrelor, nu mai putin de 22% dintre masinile care circula la aceasta ora pe soselele din tara noastra au o vechime de peste 20 de ani, in timp ce 27.1% dintre acestea au o vechime cuprinsa intre 16 si 20 de ani. Totodata, 30.1% dintre masinile inmatriculate in Romania au o vechime cuprinsa intre 11 si 15 ani. Cu aceste cifre in fata ajungem la concluzia ca aproape 80% dintre masinile care se afla in circulatie in tara noastra au o vechime de peste 11 ani. In aceste conditii, programele guvernamentale care au rolul de a incuraja achizitionarea de masini noi nu pot fi decat bine venite.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, Programul Prima Masina se adreseaza tinerilor cu varsta minima de 18 ani. Acestia trebuie sa faca dovada printr-o declaratie notariala pe propria raspundere ca nu au mai detinut in proprietate un autoturism nou. Pe modelul pe care il stim deja de la Programul Prima Casa, si acest program presupune cumpararea unei masini noi prin credit, la conditii de cost avantajoase. Autoritatile propun in acest an plafoane de creditare pentru mai multe tipuri de masina. Astfel, exista o suma maxima de 50.000 de lei pentru autoturismele cu sistem de propulsie termic, in timp ce pentru masinile hibride este prevazuta o suma maxima in valoare de 100.000 de lei. In cele din urma, suma maxima stabilita pentru masinile electrice este de 150.000 de lei, suma la care se poate adauga TVA.
Durata maxima de finantare este de 5 ani, in timp ce avansul minim este de 5% din pretul de achizitie pentru masinile cu propulsie termica, de 25% pentru masinile hibride, respectiv de 30% pentru masinile cu propulsie electrica. In cazul in care este nevoie, bancile accepta si codebitori in vederea completarii veniturilor solicitantului. Pentru calcularea venitului net se vor lua in calcul toate veniturile sigure si permanente ale familiei, in aceasta categorie putand fi incluse salariile, pensiile, veniturile din activitati agricole sau independente, veniturile din chirii, veniturile din contracte de colaborare, samd).
Dobanda practicata este IRCC + 2.90 p.p., aceasta variind in functie de valoarea indicelui de referinta. Indicele IRCC luat in calcul la aceasta ora este de 2.36%, in baza cotatiei publicate de BNR la data de 31 decembrie 2019, ceea ce inseamna ca vorbim despre un nivel actual al dobanzii de 5.26%.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Reintegrarea unui salariat, conform unei hotarari judecatoresti. Cand se inregistreaza in Revisal?
Inregistrarea video a salariatilor, in vederea pontajului - incalca sau nu legea GDPR?
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
Te-ar putea interesa si