Asa cum stim deja cu totii, masinile echipate cu sisteme de motorizare diesel aveau un mare avantaj, si anume consumul mai mic de carburant. Acesta este si motivul pentru care masinile diesel au devenit atat de populare in intreaga lume cu zece sau chiar mai multi ani in urma.
Insa, lasand la o parte acest avantaj important pentru soferi, masinile diesel au adus la pachet si un dezavantaj enorm pentru mediul inconjurator. Cele mai multe dintre masinile diesel de pe piata au un grad de emisii destul de ridicat, ceea ce inseamna ca poluarea creste de la o zi la alta, fara ca noi sa putem face mare lucru.
Tocmai din acest motiv, statele europene, in special, au luat tot felul de decizii la nivel local care au ca scop principal sa ii faca pe soferi sa renunte la masinile cu motorizare diesel. Chiar daca in tara noastra nu prea au fost luate asemenea masuri, statisticile ne arata ca popularitatea masinilor diesel in Romania este, de asemenea, intr-o continua scadere.
Conform unui raport publicat de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), cota de piata a masinilor diesel in primele trei luni ale anului curent a scazut de la 42.9% pana la 31.1%. Daca ne uitam la cota de piata inregistrata in fiecare luna, vom observa ca luna martie aduce cu sine o scadere si mai abrupta a cotei de piata a masinilor diesel, de pana la 29.5%. In tot acest timp, cota de piata a masinilor cu motorizare pe benzina creste semnificativ, de la 54.8% pana la 65.8%.
Masinile electrice si hibride reprezinta deja o optiune importanta de luat in seama pentru soferii din tarile vestice, statisticile aratandu-ne ca popularitatea acestora creste accelerat in ultima perioada. Totusi, in tara noastra nu prea se intampla acest lucru, infrastructura din acest punct de vedere fiind inca la un nivel destul de precar.
In aceste conditii, soferii prefera inca sa treaca de la masinile diesel la masini cu motorizare pe benzina. Cota de piata a masinilor electrice si hibride a crescut in primele trei luni ale anului in tara noastra de la 2.2% la 3.1%.
Autoritatile romane acorda prin intermediul Programului Rabla bonusuri consistente pentru soferii care sunt interesati sa isi achizitioneze masini cu un grad de emisii cat mai mic sau chiar masini electrice sau hibride.
Spre exemplu, romanii pot primi 45.000 de lei de la stat in cazul in care sunt decisi sa cumpere o masina electrica, respectiv 20.000 de lei in cazul unei masini cu sistem de motorizare plug-in hybrid. De asemenea, statul roman acorda o prima de 6.500 de lei pentru masinile care au un grad de emisii mai mic de 129 grame CO2/kilometru.
Citeste si:Sanctiuni de 60.000 de lei de la Garda Nationala de Mediu pentru Petrom
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212