Pompele de benzina si motorina, INVADATE de SCUMPIRI: soferi romani, pregatiti-va
scumpiricombustibilpetrolsoferi
In urma deciziei Rusiei de a invada Ucraina, pietele financiare ale lumii au reactionat, amplificandu-se scumpirile la marfuri. Odata cu implementarea sanctiunilor din partea Statelor Unite si Occidentului, situatia s-a agravat.
Saptamana a inceput cu un pret exploziv al barilului de petrol. Mai exact, pretul barilului de petrol Brent cu livrare in aprilie a crescut luni cu 4,79% in deschiderea Bursei din Londra. Vorbim despre o cotatie la 102,6 dolari pe piata futures. Un asemenea nivel n-a mai fost atins din anul 2014, avertizeaza analistii economici.
Va amintim ca, inchiderea sesiunii de vineri, pretul barilului de
petrol scazuse la 97,93 dolari.
Peste Ocean, pretul petrolului Texas (WTI) a inregistrat o crestere cu 5,7% inainte de deschiderea oficiala a bursei, pana la 96 de dolari barilul.
Din nefericire, conflictul militar iscat de Rusia in Ucraina continua sa influenteze preturile marfurilor, iar cotatiile ridicate ale petrolului vor duce si la cresteri ale preturilor la combustibil. Prin urmare, soferii au toate sansele sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a-si alimenta masina cu benzina sau motorina, in perioada urmatoare.
Te-ar putea interesa si: Dus RECE pentru romanii cu DATORII la BANCI: ce se intampla cu ratele lunare
Pretul titeiului, intr-un "carusel"
Radu Puiu, Financial Analyst, in cadrul casei de brokeraj pe burse internationale XTB Romania, atragea atentia, inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina, pe data de 24 februarie, ca stocurile globale de petrol se afla la cele mai scazute niveluri din ultimii zeci de ani.
Preturile petrolului s-au aflat intr-un ”carusel” in acest inceput de an, dar, in pofida unor variatii in ambele sensuri, tendinta principala a fost una de crestere. Din decembrie pana in ianuarie, cotatia Brent a petrolului a crescut cu aproximativ 11 dolari pe baril.
Desi tensiunile Rusia Occident sunt importante in aceasta ecuatie, specialistul sustine ca nu doar factorii geopoliticii sunt cei care influenteaza pretul, ci si aspectele care tin de factorii de piata in sine sustin scenariul unui petrol scump. Pretul din prezent al materiei prime este mult mai ridicat decat cel pentru contracte futures cu livrare in viitor, ceea ce sugereaza ca nivelul cererii din prezent nu este satisfacut. Acest lucru sugereaza ca cererea se redreseaza si ne confruntam cu deficite de oferta.