Politele RCA s-ar putea scumpi, avertizeaza presedintele Consiliului Concurentei
rcapolita rcaasigurare obligatoriedecontare directaconsiliul concurentei
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a transmis marti in cadrul unei conferinte de presa ca preturile politelor RCA s-ar putea scumpi. Majorarea de pret ar putea aparea, ca urmare a schimbarilor reguluilor pe piata asigurarilor. Concret, este vorba despre obligativitatea decontarii directe, care pana acum avea caracter optional si era disponibila la un cost suplimentar.
Chiritoiu: ''Compensarea directa transforma RCA intr-un fel de CASCO''
"Necazul la RCA e ca nu decid eu pentru mine, ci decid pentru un tert. Si atunci evident ca nu ma mai intereseaza calitatea, in momentul ala ma uit numai la pret. Adica e ca si cum as cumpara pentru tine asigurare, o platesc din banii mei si o folosesti tu. Oricat tin la tine, nu cred ca m-as duce la cel mai scump produs.
Compensarea directa transforma RCA intr-un fel de CASCO, asta si noi am propus-o, la precedenta criza a RCA, in 2016. ASF a venit cu acest proiect, il analizam si noi, o sa discutam cu dansii.
Dubiul cel mai mare vine din posibila crestere a preturilor, pentru ca stim ca in acest moment decontarea directa exista in legislatie, este permisa din 2016, are un succes moderat, pentru ca este noua, dar sunt doar cateva procente din cei care au RCA.
Ar avea avantajul ca ii schimba pe consumatori din logica 'Eu vreau un produs foarte ieftin, pentru ca este pentru altii'. Consumatorul o sa fie mai atent. Conteaza ca e ieftin, dar si sa aiba o retea buna de service-uri, sa se faca reparatiile prompt", a spus Chiritoiu.
Decontarea directa echilibreaza piata, dar ar putea creste pretul politelor RCA
Seful Consiliului Concurentei precizeaza ca decontarea directa are avantajul de a echilibra piata, insa totodata, poate duce la piperarea pretului politelor de asigurare obligatorie.
"Decontarea directa are un sens, pentru ca echilibreaza cumva piata. Mi-e frica insa de cresterea de pret, pentru ca ofertele de decontare directa sunt ceva mai scumpe chiar si cand nu sunt obligatorii.
Cred ca sunt mai scumpe pentru ca, daca te loveste cineva, trebuie sa plateasca asiguratorul lui, iar eu, ca asigurator, scot bani din buzunaurl meu, fac reparatia si apoi ma duc cu factura la asiguratorul celui care te-a lovit, ca sa-mi recuperez banii, dar eu nu stiu sigur daca acela imi da bani.
Problemele de neplata sau reclamatiile impotriva celor mari au fost din partea service-urilor, care au spus 'noi am facut reparatiile, dar astia nu ma platesc'. Firmele de asigurari intre ele nu aveau asa multe compensatii, dar vor fi mai multe. Orice accident devine un regres", a mai spus Bogdan Chiritoiu.
Va amintim ca, saptamana trecuta, Ministerul Finantelor Publice a publicat pe site-ul institutiei proiectul de ordonanta de urgenta ce vizeaza decontarea directa obligatorie intre asiguratorii de RCA.
Dupa ce modificarile vor intra in vigoare, soferul pagubit va fi despagubit de firma unde are el asigurarea, nu de la firma la care s-a asigurat soferul care se face vinovat de producerea daunelor, urmand sa isi recupereze ulterior banii de la firma soferului vinovat.
In prezent, decontarea directa este posibila doar contra unui cost suplimentar adaugat costului politei RCA, la nivel optional.
Foto: freepik.com