Politele RCA, in pragul IEFTINIRII MASIVE. Nimeni nu se mai astepta la asta, dupa falimentul City Insurance
polite rcafaliment city insurance
Falimentul City Insurance a reprezentat picatura care a umplut paharul pe piata asigurarilor auto obligatorii. Dupa acel moment, preturile politelor RCA au inceput sa creasca in ritm alert, spre disperarea soferilor.
"Am o masina de 17 ani, a carei valoare de piata nu mai este nici macar 1.000 de euro. Asigurarea pe doi ani de zile este cat valoarea masinii. Nu mai am de ce sa o tin, efectiv nu mai este rentabil, mai bine merg cu autobuzul. Mi-ar placea ca domnii care pun aceste preturi sa se gandeasca si sa se uite si la valoarea masinii. Daca am avea bani, nu ne-am cumpara o masina mai noua?", se intreaba retoric Florin M., sofer revoltat pe evolutiile de pret din ultima vreme.
Ei bine, la luni bune dupa falimentul celui mai mare asigurator RCA din tara, cand nimeni nu mai avea nicio speranta ca politele s-ar putea ieftini, iar multi romani au inceput chiar sa-si scoata la vanzare autoturismul din cauza preturilor mult prea mari, iata ca solutia ar putea veni, chiar din partea statului.
EC Bank, banca detinuta integral de catre statul roman, intra pe piata RCA. Banca va vinde produsele de asigurare, in cele 1.000 de sucursale de la nivel national, ceea ce reprezinta un avantaj urias pentru institutie, care poate transforma statul intr-un veritabil jucator pe piata atat de sensibila in acest moment.
Si casele vor putea fi asigurate aici
Mai mult decat atat, nu doar masinile vor putea fi asigurate la CEC, ci si casele. Totusi, romanii mai au putin de asteptat. Dupa estimarile bancii, ar fi vorba despre sase luni pana cand aceasta companie de asigurari va incepe sa fie operationala.
Referitor la urmarile
falimentului City Insurance, la finele lunii ianuarie, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a propus cresterea la 2,5% a contributiei la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), organismul care trebuie acum sa plateasca daunele soferilor asigurati de City.
"Avand in vedere obiectivul ASF privind apararea drepturilor asiguratilor, precum si contextul exceptional generat de situatia City Insurance, se propune o interventie legislativa privind cotele de contributie datorate de asiguratori Fondului de Garantare a Asiguratilor, pentru a asigura in permanenta resursele necesare pentru efectuarea platilor catre creditorii de asigurari", se arata in propunerea ASF.
Important este ca, pentru activitatea de asigurari de viata, cota de contributie la FGA ramane la 0,4%. Neschimbate raman si cotele de contributie la Fondul de Rezolutie pentru Asiguratori, ale carui resurse se utilizeaza conform obiectivelor rezolutiei, iar platile contributiilor la acesta sunt in continuare sistate.