Polita RCA este obligatorie pentru orice autovehicul inmatriculat care circula pe drumurile publice din Romania. Importanta acesteia devine evidenta in situatia unui accident rutier, cand asiguratul este responsabil de vatamari corporale sau pagube materiale.
In astfel de cazuri, persoana pagubita primeste despagubiri de la compania de asigurari a celui care a provocat accidentul. Mai mult decat atat, lipsa asigurarii auto obligatorii poate atrage amenzi si retinerea certificatului de inmatriculare, conform legislatiei in vigoare.
Potrivit Legii 132/2017, "In baza unei prime unice, asigurarea RCA acopera prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie. Asiguratorul RCA acorda despagubiri pentru prejudiciile produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie si pentru cheltuielile facute de acestia in procesul civil". De asemenea, aceeasi lege mai prevede si faptul ca "asiguratorul RCA are obligatia de a despagubi partea prejudiciata pentru prejudiciile dovedite suferite in urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat”.
O intrebare frecventa care apare in randul soferilor este daca asiguratorul ii poate obliga sa-si repare masina doar la un service agreat. Raspunsul este nu. Conform prevederilor legale, soferii au dreptul de a-si repara autovehiculele la orice unitate reparatoare auto autorizata de Registrul Auto Roman (RAR), fara nicio constrangere din partea asiguratorului RCA. Acest drept este garantat de articolul 19, alineatul 5, litera k) din Norma ASF 20/2017, alineatul 12 din aceeasi norma si articolul 6, alineatul 8 din Legea 132/2017.
Practic, procesul-verbal de constatare al accidentului trebuie sa informeze persoana prejudiciata ca are dreptul de a alege orice unitate reparatoare auto in conformitate cu legislatia in vigoare. Solutiile tehnice finale pentru remedierea avariilor sunt stabilite de unitatea reparatoare, cu acceptul persoanei prejudiciate.
Potrivit Art. 19 din Legea 132/2017, “Procesul-verbal de constatare cuprinde cel putin urmatoarele informatii: k) informarea persoanei prejudiciate cu privire la dreptul acesteia de a se putea adresa pentru efectuarea reparatiei oricarei unitati reparatoare auto, in conformitate cu prevederile art. 6 din Legea nr. 132/2017, fara nicio restrictie sau constrangere din partea asiguratorului RCA sau a unitatii reparatoare auto care ar putea sa ii influenteze optiunea”.
Asadar, soferul poate decide sa-si repare masina la reprezentanta producatorului sau la orice alt service autorizat fara a fi influentat de asigurator sau de unitatea reparatoare auto.
Citeste si Programul Rabla 2024 se schimba. Ce se intampla cu voucherele pentru masini pe benzina, motorina sau electrice
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?
"Secretul" productivitatii padurarilor. Are legatura cu lantul de drujba!
O situatie in care salariatul comite o abatere disciplinara clara, dar legea interzice sanctionarea sa
Partenerii nostri
Testarea salariatilor cu etilotestul. LEGALA sau nu? Specialistii explica
Concedierea pentru inaptitudine. Plati compensatorii si alte OBLIGATII ale angajatorilor
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Ce tratament FISCAL va avea in 2025?
[INFOGRAFIC] Plafoane de incasari si plati in numerar in 2025
Informare ONRC privind incadrarea corecta a activitatilor economice in CAEN Rev.3