Conform statisticilor incluse intr-un raport complex cu privire la masinile aflate in uz pe teritoriul Uniunii Europene, realizat de specialistii din cadrul Asociatiei Constructorilor de Automobile din Europa (ACEA), la nivelul anului 2018, in Romania se aflau in circulatie nu mai putin de 6.450.750 de automobile. In comparatie cu anul precedent, numarul masinilor aflate in circulatie a crescut cu 7.6 procente, ceea ce ne arata ca nu gresim deloc atunci cand spunem ca soselele si marile orase ale tarii par din ce in ce mai aglomerate odata cu trecerea anilor.
Vestile cele mai proaste vin insa atunci cand vorbim despre vechimea acestor automobile, tara noastra confruntandu-se de multi ani cu aceasta problema a imbatranirii excesive a parcului auto national. Dintre aceste aproape 6.5 milioane de masini care se afla in circulatie in Romania la nivelul anului 2018, nu mai putin de 5.115.796 au o vechime de peste 10 ani.
Totodata, numarul masinilor care au o vechime mai mica de 10 ani este de numai 796.395, diferenta dintre cele doua categorii de autovehicule fiind extrem de mare. Daca vrem sa ne referim la automobilele produse dupa anul 2014, adica cele cu o vechime de sub 5 ani, vom observa ca avem in fata un numar si mai mic, si anume 538.559 de unitati.
In aceste conditii, putem vorbi la nivelul anului 2018, potrivit datelor puse la dispozitie de specialistii din cadrul Asociatiei Constructorilor de Automobile din Europa (ACEA), despre o varsta medie a unei masini care circula pe soselele din tara noastra de 16.3 ani. Astfel, la acest capitol deloc onorant, Romania ocupa locul 3 din coada la nivelul Uniunii Europene. Tara noastra nu este depasita din acest punct de vedere decat de doua tari baltice: Estonia, cu o vechime medie a unei masini de 16.7 ani, respectiv Lithuania, cu o vechime medie a unui vehicul de 16.9 ani.
La polul opus al acestui clasament se situeaza Luxemburg, micutul stat putandu-se lauda la nivelul anului 2018 cu cel mai tanar parc auto, acolo unde varsta medie a unei masini este de numai 6.4 ani. Pe locul secund al podiumului s-a clasat Austria, cu o vechime medie a unui vehicul din parcul auto national de 8.2 ani. In cele din urma, pe ultima treapta a podiumului regasim Irlanda, cu o vechime medie a unui automobil in circulatie de 8.4 ani.
Desi motoarele diesel au fost promovate intens in tara noastra pana in urma cu cativa ani, statisticile ne arata ca in Romania exista mai multe masini echipate cu motoare pe benzina! Astfel, conform datelor ACEA, 56.6% dintre masinile in circulatie din tara noastra sunt echipate cu unitati pe benzina, in timp ce doar 42.3% sunt echipate cu propulsoare diesel. In acelasi timp, cota de piata a masinilor hibride si pe GPL este de numai 0.1%. Desi masinile electrice au inceput sa prinda si la clientii romani de pe piata auto, cota de piata a acestora este practic inexistenta pentru a putea fi inclusa in aceasta statictica.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!