Paradoxul de la pompa: petrolul se ieftineste, dar combustibilul ramane scump
petrolcarburantbaril de petrolbenzinamotorinasoferi
Pretul barirului de petrol intra pe o linie descendenta, dar preturile in bezinarii se mentin la cote inalte.
87 de dolari a ajuns sa coste barilul de petrol pe pietele internationale. Nivelul este chiar mai mic decat era inainte de luna februarie a anului curent, deci inainte de invazia Rusiei in Ucraina.
In mod normal, evolutiile de pe pietele petroliere se resimt imediat si in buzunarul soferilor, care alimenteaza cu benzina si motorina mai ieftine.
Doar ca tendinta pare sa se aplice doar atunci cand petrolul se scumpeste si urca si preturile la carburant nu si viceversa, asa cum ar fi firesc si cum ne explica insusi ministrul Energiei Virgil Popescu, in urma cu doar cateva saptamani:
"Ar trebui ca dupa aceasta scadere de pret (barilul de petrol – n.red.), sa asistam si la o scadere a pretului la benzina, ma astept in principal. De ce spun la benzina, in principal? Pentru ca Romania produce mai multa benzina din petrol decat poate consuma, si suntem exportatori de benzina. Pretul barilului a scazut, ar trebui sa urmeze o scadere a pretului la benzina. La motorina, ar trebui sa urmeze si acolo o scadere, dar acolo noi si cumparam jumatate din cantitatea pe care o consuma Romania, pentru ca productia de motorina este mai mica decat consumul, iar cotatia motorinei nu a scazut in procent la fel de mult, dar a scazut si acolo", spunea ministrul Virgil Popescu, la
Digi24, in luna iulie 2022.
"Asa ar fi normal, asa ar fi corect, asa ar trebui sa procedeze retelele mari de benzinarii, care ar trebui sa fie corecte cu romanii. In momentul in care scade costul de achizitie, sa scazi si pretul la carburanti, asa cum ai justificat cand a crescut cotatia petrolului si ai ridicat preturile", a mai adaugat oficialul, conform aceleiasi surse.
Ei bine, practic suntem in aceeasi situatie, doar ca nu vedem ieftiniri!
Benzina este, intr-adevar, mai ieftina decat inainte de razboi, dar motorina ramane piperata!
Asa-i la noi
La noi asa se face, ne explica un reputat profesor de economie.
"In Romania, intotdeauna s-a intamplat asa. Atunci cand a scazut pretul la brut, pretul la pompa nu a scazut imediat sau nu a scazut deloc. Aceasta chestiune s-a explicat in timp prin pretul stocurilor care deja existau si erau cumparate la alte preturi”, a descris situatia Mircea Cosea, profesor de economie, joi, la
Antena 3.
In Romania, astazi, carburantii standard se vand in Romania cu preturi cuprinse intre 7.16 lei/l si 8.49 lei/l. Motorina s-a scumpit cu aproape 20 de bani in ultimele aproape doua saptamani.
Foto: pixabay.com