Falimentul City Insurance si inflatia crescuta din ultimele luni au dus la o explozie a tarifelor de referinta pentru politele RCA. La finalul anului trecut, ASF a anuntat schimbarea formulei de calcul, oferind astfel posibilitatea obtinerii unui pret mai mic in anumite conditii. Romania este astazi una dintre putinele tari europene in care soferii au posibilitatea de a obtine un tarif mai mic pentru RCA in cazul in care ofertele din piata depasesc un anumit nivel.
Mai exact, soferii pot apela la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania pentru a fi repartizati catre un asigurator care sa le vanda polita RCA la un anumit pret. Exista insa cateva conditii care trebuie indeplinite pentru ca acest lucru sa fie posibil.
In primul rand, trebuie sa existe cel putin trei oferte de asigurare aflate in perioada de valabilitate primite de la siguratori diferiti. Apoi, ofertele trebuie sa fie calculate pentru perioade de asigurare de 12 luni. reprezentand prima de asigurare totala obtinuta prin insumarea primei de asigurare nete de cheltuieli de distributie cu cheltuielile de distributie aferente canalului de vanzare utilizat de catre potentialul asigurat, fara acoperirea serviciului de decontare directa si fara alte clauze si acoperiri suplimentare.
In cele din urma, toate primele de asigurare totale din ofertele primite, calculate dupa formula precizata in randurile anterioare, trebuie sa fie mai mari, la data formularii respectivelor oferte, decat: tariful de referinta pentru vehiculul X factorul N, unde X este coeficientul pentru clasa de bonus-malus in care este incadrat asiguratul. La aceasta ora, factorul N este 36%, ceea ce inseamna ca toate ofertele primite de asigurat trebuie sa fie mai mari decat tariful de referinta pentru categoria unde se incadreaza.
Dupa adoptarea modificarilor impuse de Comisia Europeana in sensul liberalizarii tarifelor RCA, societatile de asigurare au acum libertatea de a isi stabili tarifele in functie de propriile criterii si propriul istoric de daunalitate. Totusi, tarifele trebuie sa fie certificate de specialisti independenti avizati de ASF.
Spre exemplu, inainte de 12 decembrie 2022, alocarea siguratului cu risc ridicat se facea la un tarif calculat dupa urmatoarea formula: tariful de referinta la care se incadreaza x 36%. Acum, alocarea se face de catre BAAR impreuna cu un tarif recomandat calculat dupa o alta formula, in care ponderea tarifului de referinta este mai mica. Formula este urmatoarea:
Pr= [Tr+(P1+P2+P3):3] : 2
Pr - Prima de asigurare recomandata
Tr - Tariful de referinta la care se incadreaza solicitantul
P1, P2, P3 - Cele mai mici trei prime nete de comisionul de vanzare primite de solicitant din piata (prima totala - comisionul platit brokerului, in cazul in care polita a fost cumparata prin broker.
De asemenea, datorita sistemului Bonus-Malus, soferii vor plati tarifele RCA si in functie de cat de disciplinati s-au dovedit a fi la volan. In cazul in care nu ai produs daune de-a lungul anilor, vei plati mai putin pentru RCA. In schimb, daca ai produs multe accidente, polita RCA va avea un tarif mult mai mare.
Citeste si: Romanii, prea saraci pentru Programul Rabla
Ultimele NOUTATI
Cat valoreaza cu adevarat businessul tau? Greseala pe care 90% dintre antreprenori o fac
Avertismentul presedintelui Consiliului Fiscal: ne paste un puseu inflationist. Romania are cele mai mari deficite din toata Uniunea Europeana
Ce masina ti se potriveste in functie de stilul tau de viata?
Lider de succes in Romania anului 2025. Cei mai buni manageri nu vorbesc mult. Iata ce fac diferit
Lege noua pentru pensiile judecatorilor si procurorilor. Plafonul de calcul scade la 65% din venituri
Partenerii nostri
[MODEL] Act aditional telemunca si reglementari cheie
Mutarea unui salariat la alt punct de lucru si modificarea functiei - PROCEDURA
Noul REGES online - provocari pentru angajatori! Cum le poti depasi rapid?
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
Deductibilitate cheltuieli auto: Cele mai frecvente greseli constatate de ANAF
Formularul 217: Cine are obligatia depunerii si care este termenul limita
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Intrarea in insolventa: Ce trebuie sa stie un creditor inainte de a actiona