Noi reguli pentru RCA: soferii, in sfarsit intelesi. Cum se vor acorda despagubirile si cum se va face constatarea amiabila
rcaasigurare autodespagubiriaccident auto
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (A.S.F.) anunta adoptarea unui proiect de norma care aduce modificari substantiale Normei 20/2017 privind asigurarile auto in Romania. Actul normativ a fost trimis catre Monitorul Oficial si urmeaza sa intre in vigoare dupa 90 de zile de la publicare.
Una dintre reglementarile introduse in premiera vine direct in sprijinul pagubitilor, dar si al vinovatilor din accidente rutiere, in numar de sute de mii anual. Formularul de constatare amiabila va putea fi completat si electronic. Conform noilor reglementari,
"in cazul completarii formularului de Constatare amiabila de accident in format electronic, datele completate si semnaturile olografe ale conducatorilor celor doua vehicule, implicate in accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completeaza formularul". Baza tehnica va fi dezvoltata de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), impreuna cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul Romaniei.
"Asiguratorii RCA si BAAR dezvolta si administreaza solutiile tehnice si stabilesc de comun acord procedura avizarii daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabila de accident in format electronic, cu respectarea dispozitiilor legale privind gestionarea riscurilor operationale generate de sistemele informatice utilizate de entitatile autorizate/avizate/inregistrate, reglementate si/sau supravegheate de catre A.S.F.", prevede actul normativ.
Reamintim ca, tot la initiativa A.S.F., in 2021 a fost eliminata obligativitatea de a detine polita RCA in format fizic, fiind suficienta prezentarea acesteia in format electronic, in eventualitatea unui control.
Principalul scop al noilor reglementari a fost, insa, abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislatiei europene si fac obiectul discutiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) in cauza de infringement 2018/4075 - actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II si Directiva MTPL a unor dispozitii ale legislatiei romanesti referitoare la asigurarea de raspundere civila auto adoptate in 2017.
Concret, au fost eliminate obligatiile de notificare a modificarilor de tarife sau de raportare a fundamentarii acestora catre A.S.F., in conformitate cu masurile impuse de Comisia Europeana.
Se simplifica procedura despagubirilor
Nu in ultimul rand, actul normativ vine cu modificarea modului de acordare a despagubirilor aferente consecintei lipsei de folosinta a vehiculelor, inclusiv pentru inlocuirea temporara a acestora. Noua procedura este mai simpla si mai clara si vine in sprijinul tuturor partilor implicate in procesul de despagubire si de reparatie si, in principal, al pagubitului.
Foto: pixabay.com