Ministrul Mediului, despre disparitia de pe piata din Romania a masinilor diesel si pe benzina: Se va intampla in 10-15 ani
masini electricebenzinamotorina
Ministrul Mediului, Barna Tanczos, sustine ca, in urmatorii 10-15 ani, in tara noastra nu se vor mai pune deloc pe piata masini cu motoare pe benzina sau motorina, iar aceia care nu se vor alinia noilor norme anti-poluare vor plati.
Romania, la fel ca restul blocului comunitar, trebuie sa respecte standarde din ce in ce mai exigente pentru a combate poluarea.
Urgenta climatica nu mai poate fi neglijata si trebuie abordata rapid si eficient, astfel incat sa evitam un dezastru general.
Organizatia Natiunilor Unite a avertizat zilele acestea cu privire la faptul ca omenirea se afla intr-un mare pericol si ca incalzirea globala e in plina ascensiune, urmand fenomene meteorologice devastatoare pe intreg Globul, daca nu scadem rapid volumul emisiilor gazelor cu efect de sera.
Un pas important in acest sens il reprezinta traficul rutier. E nevoie de o tranzitie catre
mobilitatea electrica si, prin urmare, de eliminarea de pe piata a masinilor cu motoare pe benzina si motorina.
Acest lucru se va intampla in Romania, in urmatorii 10-15 ani, spune chiar ministrul Mediului.
"In 10 – 15 ani in Romania nu se va mai pune pe piata nicio masina cu motor diesel sau pe benzina. Totul se va transforma in niste scheme financiare de contributie sau beneficii. Cine nu indeplineste normele va plati, iar cei care vor sa le indeplineasca vor fi sprijiniti financiar.
Vom fi obligati sa respectam anumite standarde de emisii de CO2. Va exista un fond social de clima care va ajuta acele gospodarii, acei oameni sau acele companii care nu pot indeplini anumite conditii astfel incat sa le poata indeplini", a declarat, marti, ministrul Mediului, la Romania TV.
"Trebuie descurajati cei care doresc masini vechi cu motoare mari"
Pentru a realiza tranzitia, e nevoie de masuri care sa descurajeze achizitiile neprietenoase cu mediul, spune ministrul.
"Nu vorbim despre cei care nu pot, din punct de vedere social, sa isi cumpere masina noua, ci despre foarte multe persoane care si-ar permite o masina noua mai putin poluanta cu cilindree mai mica si de o alta clasa.
"Cei care sunt sensibili din punct de vedere social trebuie sustinuti. Trebuie ajutati de stat sa cumpere o masina noua. Acest echilibru trebuie creat prin noi masuri. Suntem obligati prin asumarea facuta in PNRR sa gasim solutii de intinerire a parcului.
Acolo, in contrapartida pentru sustinerea investitiilor in autostrazi ni s-a impus sa gasim solutia de a intineri parcul auto. Avem deja discutii la nivelul guvernului, la nivelul ministerelor de resort. Reducerea numarului de masini peste 15 ani este un prim pas foarte important. In paralel, inclusiv din fondul acela social de clima, sa venim in completarea programelor nationale si astfel sa intinerim parcul auto", a mai declarat oficialul.
Citeste si: Anul 2027 va aduce maximum de cerere pentru carburanti. Ulterior, cererea se va diminua