Masinile electrice ne ajuta sa salvam planeta de poluare, dar ne pot lasa si fara joburi
masini electriceinmatricularimasinipoluarepiata muncii
Autoritatile de la varful celor mai puternice institutii si organizatii europene si mondiale ne spun, necontenit, faptul ca masinile electrice sunt singurul nostru "colac de salvare" ce ne poate ajuta sa salvam planeta de la autodistrugere, prin reducerea drastica a poluarii si gazelor cu efect de sera. Asa este, fara indoiala, doar ca procesul adoptarii lor si tranzitia catre mobilitatea verde va veni, la pachet, si cu unele dezavantaje. De exemplu, piata muncii ar putea fi perturbata.
Un fenomen care se resimte acum in Italia ar putea fi exponentul a ceea ce urmeaza pe piata muncii globala, ca urmare a adoptarii
vehiculelor electrice la scara larga.
Numerosi italieni raman fara loc de munca, deoarece lucreaza in domenii, industrii si fabrici care nu isi mai gasesc utilitatea.
60.000 de joburi ar putea disparea, numai in Italia
Impactul asupra pietei muncii din Italia va fi atat de semnificativ, incat 60.000 de joburi de aici ar putea disparea, atrag atentia specialistii in domeniu.
Mai mult, se pare ca Italienii vor avea cel mai mult de suferit de pe urma acestei tranzitii, iar explicatiile sunt simple. Aici, impactul va fi mai mare decat in oricare alt stat, din cauza dimensiunii medii-mici a firmelor din tara si a amplorii investitiilor necesare pentru a se conforma cu planul climatic „Fit-For-55” al Uniunii Europene de reducere a emisiile de gaze cu efect de sera cu 55% fata de nivelurile din 1990 pana in 2030.
"In pofida plangerilor si solicitarilor din partea sindicatelor si companiilor, in legea bugetului guvernul nu a inclus nicio interventie pentru a sprijini un sector coplesit de schimbarile cauzate de tranzitia energetica si verde", au declarat Ferdinando Uliano, seful sindicatului FIM CISL si Stefano Boschini, seful FIM CISL pentru sectorul auto.
Cei din industria auto cer guvernului italian sa se implice si sa diminueze impactul. Acestia sustin, de altfel, ca autoritatile fiecarui stat ar trebui sa adopte astfel de masuri, sa apeleze la facilitati fiscale si stimulente, pentru a proteja angajatii.
Intre timp, expasiunea masinilor electrice pe piata se produce intr-un ritm alert. Important de notat este faptul ca inmatricularile de vehicule electrice din 2021 le-au depasit pe cele realizate din 2011 pana in 2019.
In primele 10 luni ale anului curent, piata auto din Romania a inregistrat o crestere cu 52% a inmatricularilor de masini electrice, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Conform rapoartelor oficiale, resteri majore (+70%) fiind inregistrate in lunile martie, aprilie, august si octombrie.