Poti detecta, in mers, sunet de huruit atunci cand franezi, trosnituri la cutia automata, scartait al suspensiei, trepidatii ale rotilor sau chiar tacanituri ale motorului. Desigur, problemele care apar pot fi mai mici sau mai mari, dar orice astfel de zgomot te poate face sa te sperii, mai ales daca nu stii cu ce sa il asociezi. Vestea buna e ca sunetele pe care masina le scoate pot fi asociate cu usurinta cu probleme specifice, iar rezolvarea acestor situatii trebuie facuta prin folosirea de piese auto noi, fie ca sunt piese aftermarket sau originale.
Se poate intampla ca, atunci cand franezi, sa auzi un zgomot de contact intre doua metale. În general, problema apare atunci cand discul de frana capata rugina, pentru ca autoturismul a fost nefolosit pentru o perioada buna de timp. În general, problema dispare rapid, dupa cateva franari, dar exista si posibilitatea ca huruitul sa nu dispara. Daca se intampla asta, atunci suprafata de frictiune a placutelor s-a uzat si acestea trebuie inlocuite inainte ca discul sa se defecteze complet. În cazul in care ai o masina Opel, poti opta pentru piese auto pentru Opel de la ePiesa, intrucat poti gasi placute de frana de calitate, la preturi corecte.
Masinile ce au in dotare cutii automate castiga tot mai mult teren pe piata din Romania, dar nici aceste autoturisme nu prezinta garantia lipsei problemelor. Poti sesiza, in mers, trosnituri ale cutiei atunci cand se schimba treptele, iar acesta reprezinta un semnal ca uleiul nu a fost schimbat atunci cand trebuia. Schimbarea uleiului este, in general, suficienta pentru a solutiona situatia, dar daca aceasta varianta nu functioneaza si zgomotul persista, cel mai probabil va trebui sa te gandesti la inlocuirea cutiei.
Zgomotele care vin dinspre amortizoare sunt normale, atunci cand masina este murdara. Dar daca autoturismul tau este curat si tot continui sa auzi zgomote, este posibil ca uleiul hidraulic sa se fi scurs. Astfel, simeringurile nu mai sunt lubrifiate corespunzator. O alta varianta este ca praful sa fi intrat acolo, dar daca banuiesti ca exista probleme la amortizoare, atunci trebuie sa inlocuiesti perechea de pe puntea respectiva. Un amortizor defect presupune dispunerea greutatii masinii in mod inegal si o presiune suplimentara pe celelalte amortizoare. În timp, risti sa cedeze si alt amortizor, iar avariile pot fi mult mai grave.
Cel mai comun simptom al dezechilibrarii rotilor este reprezentat de vibratiile volanului, pe care le simti si le auzi in special la viteze mari. Vibratiile pot aparea si de a uzura unor piese de directie. Se poate intampla si ca piulitele rotilor sa nu fie bine stranse, iar in mers acestea sa se fi slabit si mai puternic. Astfel, roata incepe sa aiba un joc, care se manifesta printr-un zgomot asemanator unui vajait. Daca intampini o astfel de situatie, trebuie sa te opresti si sa verifici imediat cat de grava este situatia, pentru ca deplasarea la viteze mari in conditiile unor roti prost reglate este foarte riscanta.
Tacaniturile venite dinspre zona motorului sunt, de multe ori, ignorate de catre soferi care spera ca problema sa se remedieteze odata cu utilizarea unui ulei mai gros. Doar ca, uneori, defectiunea care provoaca zgomotele poate fi una legata de piesele interne ale motorului, iar pe termen lung motorul poate ajunge sa se blocheze. În acest caz, potentialele pagube sunt imense, drept pentru care zgomotele ciudate produse de motor nu trebuie ignorate.
Zgomotele produse de masina ta sunt modalitati prin care aceasta iti indica defectiuni ale mecanismelor sale. Fie ca auzi zgomote la franare, trepidatii in mers, trosnituri la cutia automata, scartaituri ale suspensiei ori tacanituri din zona motorului, trebuie sa iei imediat masuri si sa apelezi la servicii profesionale de remediere a problemelor. Asigura-te ca folosesti piese auto noi si nu ignora sunetele ciudate ale masinii, chiar daca acestea nu par a reprezenta un motiv de ingrijorare.
sursa foto: https://pixabay.com/en/car-engine-prius-c-motor-vehicle-231213/
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212