Masina personala, o gaura in buget: cat de costisitor e sa ai propria masina in 2023 si cat trebuie sa muncesti doar pentru a ti-o permite
masina personalacheltuieli masina
Masina personala, desi e o necesitate pentru multi romani, reprezinta si un lux in continuare, din cauza costurilor pe care le presupune intretinerea sa anuala.
Daca detii deja o
masina stii si tu ca, periodic, trebuie sa scoti sume frumoase din buzunar, ca sa acoperi toate cheltuielile strict necesare, fara sa fie vorba sa-i aduci vreo modificare de natura estetica sau sa repari vreo dauna.
Pur si simplu, plata asigurarii obligatorii RCA, schimbul de ulei sau ITP-ul sunt pe lista cheltuielilor ce nu pot fi ocolite si care, adunate, ajung la o suma frumoasa.
Potrivit reprezentantilor MyCar Assistant, aplicatia romaneasca conceputa ca un asistent digital auto complex, un roman cu salariu mediu isi aloca veniturile pe aproximativ 3 luni pentru a acoperi cheltuielile anuale ale unei autoturism de o valoare medie.
Astfel, pentru a utiliza un autoturism cu o valoare de aproximativ 10.000 de euro, costurile obligatorii anuale pe care romanii trebuie sa le achite includ RCA-ul (1500 lei), ITP-ul (100 lei), rovinieta (100 lei), impozit (100 lei), parcarile in functie de zona (500 lei), schimbul anvelopelor de la un sezon la altul (200 lei), spalarea masinii (250 lei), reviziile (800 lei) si combustibilul pentru un plin pe luna (4550 lei). In total, peste 8000 de lei, la care se pot adauga si alte cheltuieli, precum asigurarea CASCO (1800 lei), achizitionarea de anvelope noi (1400 lei), dar si eventualele reparatii, a caror valoare medie este de 1800 de lei.
Pentru a acoperi toate aceste cheltuieli, un proprietar al unui autovehicul trebuie sa scoata din buzunar peste 13.000 de lei anual, echivalentul a aproximativ 3 salarii medii.
"Multi soferi nu tin o evidenta centralizata a documentelor care expira, precum RCA, ITP sau rovinieta, ajungand sa plateasca amenzi care sporesc cheltuielile cu un autovehicul, si asa semnificative pentru romanii cu venituri medii. O aplicatie mobila precum MyCar Assistant poate evita aceste costuri suplimentare din amenzi, amintindu-le din timp soferilor de documentele care expira si oferindu-le, totodata, o multitudine de functionalitati si servicii suplimentare”, a declarat Cristian Astalos, fondator MyCar Assistant.
Printre principalele documente pe care utilizatorii le stocheaza in aplicatia MyCar Assistant, pentru a fi notificati din timp de statusul acestora, se numara RCA-ul, 39% dintre useri avand asigurarea obligatorie inregistrata in contul personal, ITP-ul, 19% dintre utilizatori alegand sa introduca in aplicatie datele certificatului de inspectie tehnica periodica, rovinieta, stocata de 18% dintre useri, permisul de conducere, inregistrat de 8% dintre utilizatori, dar si buletinul (8%), CASCO (3%) sau reviziile (2%), evitand astfel surprizele si eventualele amenzi.
Foto: freepik.com