Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
autonomie masini electricemasini electrice
Masinile electrice sunt viitorul, ne spun autoritatile si producatorii auto, insa adevarul e ca e dificil sa-ti asumi ca vei conduce o masina electrica intr-o tara in care infrastructura de incarcare e foarte precara.
Situatia se complica si mai mult cand afli ca nici macar autonomia promisa de producatori nu e cea reala, in multe situatii.
De parca nu era suficient faptul ca e o adevarata provocare sa iesi din orasele mari si sa pleci la drum mai lung cu o masina electrica in Romania anului 2024, teste recent efectuate scot la iveala faptul ca nici autonomia anuntata nu e chiar cea reala.
Testele scot la iveala faptul ca unele masini electrice au o autonomie reala mult mai mica
Conform unui articol scris de
The Telegraph, care citeaza o analiza a publicatiei de specialitate What Car,
masinile electrice ar avea, in realitate, o autonomie cu o treime mai mica decat cea anuntata. Practic, nu prea te poti baza in toate cazurile ca vei face respectivul numar de kilometri si e posibil sa te trezesti ca masina te lasa in drum, desi stii ca ai fi putut sa mai rulezi.
“Majoritatea soferilor sunt constienti de faptul ca cifrele privind numarul de kilometri pe galon indicate pentru masinile pe benzina si diesel sunt mai mici cu aproximativ 25% decat cele din lumea reala", a punctat Edmund King, presedintele AA.
"Lexus UX 300e Takumi, in valoare de 57.000 de lire sterline, a inregistrat o autonomie cu 100 de mile mai mica decat cea anuntata, de 273 de mile. Lexus RZ 450e Takumi a inregistrat al doilea cel mai mare deficit, cu o autonomie cu 92 de mile mai mica decat cea anuntata de 251", se arata in articol.
Specialistii recomanda ca aceste cifre sa fie privite exact asa: ca pe un studiu, insa pentru a te convinge cu privire la performantele unei masini anume, poti sa realizezi acest lucru doar conducand-o la drum lung, in mai multe conditii, de vreme calda sau rece, de exemplu. Doar asa, la nivel individual, vei afla daca masina respectiva are autonomia pe care o promite.
Foto: unsplash.com