Lovitura zilei pentru romanii care au masini cu volan pe dreapta: se interzic
interzicere masini volan dreaptavolan dreaptamasini volan dreapta
Unii dintre romanii care au muncit in Marea Britanie si s-au intors in tara s-au atasat atat de mult de masinile pe care le conduceau dincolo de Canalul Manecii incat au revenit in patrie la bordul acestora si le-au si inmatriculat in Romania. Pana acum, inmatricularea se facea fara probleme, insa lucrurile sunt pe punctul de a se schimba radical.
Cand au permis inmatricularile de masini care au volanul pe dreapta, autoritatile noastre nu au luat in calcul ca acestea vor genera probleme de
siguranta in tara care are si asa cele mai multe victime ale accidentelor auto din Uniunea Europeana.
Potrivit datelor Registrului Auto Roman, in Romania au fost aduse, in 2018, peste 29.000 masini cu volanul pe dreapta, iar, in 2019, peste 20.000 de unitati.
Acum, un grup de senatori a depus un proiect de lege de imbunatatire a sigurante rutiere prin limitarea circulatiei pe drumurile publice a autovehiculelor inmatriculate sau inregistrate in Romania care au postul de conducere situat pe partea dreapta in raport cu planul median longitudinal al autovehiculului.
Potrivit senatorilor, interventia legislativa este necesara deoarece numarul total de accidente produse de masini cu volanul pe dreapta depaseste 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale iar posibilitatea de evitare este nula din cauza lipsei de vizibilitate a soferilor acestor masini.
Pericol pentru circulatie
Senatorul Toma-Florin Petcu a explicat ca, in ce priveste accidentele in care au fost implicate masini cu volanul pe dreapta, majoritatea au fost produse de conducatorii acestor autovehicule. In 2018, au avut loc 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane si 106 ranite grav; in 2019, au avut loc 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane si 88 ranite grav.
Vor fi exceptate de la interdictie autovehiculele istorice si masinile utilizate de serviciile publice comunitare precum cele pentru curatenia stradala.
Cine nu va respecta noile prevederi va fi sanctionat cu amenda prevazuta de art. 101 alin. (1) din OUG nr. 195/2002, adica opt puncte, reprezentand amenzi intre 870 si 1.160 de lei.
La constatarea contraventiei, politistul trebuie sa retina certificatul de inmatriculare sau de inregistrare sau dovada inlocuitoare a acestuia. La retinerea certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, politistul elibereaza conducatorului de vehicul o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile.
Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare se restituie proprietarului de catre Politia rutiera la prezentarea dovezii eliberate de Registrul Auto Roman din care rezulta mutarea postului de conducere al autovehiculului pe partea stanga in raport cu planul median longitudinal al acestuia.
Foto: pexels.com