Legislatia rutiera se modifica. Soferii ar putea primi amenzi de 4.600 de lei pentru o contraventie pe care o comit frecvent
crestere amenzi circulatieamenzi parcaresoferi romania
Gradul de civilizatie al unei natii se vede si in comportamentul soferilor. De fapt, in epoca vitezei, felul de a fi al celor mai multi dintre cetatenii unei tari este revelat de cum sofeaza si este primul lucru care ii sare in ochi unui strain care ajunge sa conduca pe drumurile dintr-un anumit stat. Intr-o tara cu o rata uriasa de analfabeti functionali, nu prea se poate ca soferii sa fie un altoi de cavalerism, eleganta si piloti.
N-auzi un
claxon in plina aglomeratie sau cand un participant la trafic face o mica greseala?
Ca este automobil, autobuz, duba sau camioneta, primul autovehicul care sta la semafor demareaza in tromba, cand se face verde? Atunci, conduci intr-o tara civilizata.
Orasele sunt asurzite de claxoane, dintre care 99% sunt inutile? Iti face masina din spate semn cu farurile ca nu gonesti spre semaforul vizibil de la o posta ca este pe rosu? Privirea soferului din spate este lipita de bara ta din spate? Atunci, s-ar putea sa sofezi prin Romania.
Unde, o noua lege vrea sa sanctioneze parcatul neregulamentar al masinilor pe trotuare, obicei din cauza caruia, de multe ori, pietonii sunt nevoiti sa mearga pe carosabil. Potrivit
stiripesurse.ro, noua lege stabileste amenzi de cateva mii de lei pentru cine atenteaza la trotuare.
In tara noastra, din cauza lipsei locurilor de parcare, este o practica curenta sa-ti parchezi masina pe trotuar, fara sa tii cont ca, in unele cazuri, nu mai exista loc de trecere pentru pietoni. Si legislatia actuala sanctioneaza aceasta practica, dar cu amenzi de cele mai multe ori neglijabile.
Creste punctul de amenda odata cu salariul minim?
Noua lege a fost aprobata in Senat si urmeaza sa se discute in sedinta Camerei Deputatilor, care este for decizional. Daca nu se mai aduc amendamente, legea va fi trimisa presedintelui Romaniei spre promulgare.
Odata legea intrata in vigoare, politistii rutieri si cei locali vor avea instrumentul necesar pentru a da amenzi mai mari celor care-si parcheaza masinile pe trotuar fara a pastra cel putin un metru liber pentru a permite deplasarea pietonilor.
Legea modifica OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice si aduce amendamentele necesare pentru amendarea celor care nu respecta noile norme. Astfel, soferii vor putea fi amendati cu sume cuprinse intre 1.305 lei si 2.900 de lei, avand in vedere ca, pentru moment, un punct-amenda reprezinta 145 lei.
Daca plafonul punctului de amenda va creste odata cu salariul minim brut pe ecomonie, care va creste la 2.300 de lei, de la 1 ianuarie 2022, punctul de amenda va ajunge la 230 de lei.
Daca legea este aprobata pana la 1 ianuarie 2022, politistii vor putea da amenzi cuprinse intre 2.070 lei si 4.600 de lei.
Dar ramane de vazut ce va face noul guvern: va plafona valorea amenzii si daca noul proiect este votat de Deputati si promulgat de Klaus Iohannis pana la finele anului.