Siguranta traficului rutier reprezinta o problema majora a societatii. Numarul estimat de victime ale accidentelor de trafic la nivel mondial depaseste 1.3 milioane anual. Exprimat altfel acest numar inseamna ca la fiecare 30 de secunde cineva moare, undeva in lume, intr-un accident de circulatie. Adaugati aici cele peste 50 de milioane de persoane ranite anual in astfel de accidente si avem o imagine cu adevarat dramatica.
Situatia in Romania nu arata deloc bine. In 2019 am avut cea mai mare rata a deceselor cauzate de accidentele rutiere, 96 de persoane decedate la milionul de locuitori (cea mai proasta statistica dintre toate statele Uniunii Europene).
Exista desigur legislatie, controale, masuri de preventie stabilite si aplicate de catre autoritati dar, din ce vede, ele nu par a fi indeajuns.
Prin urmare, o solutie ar putea fi un standard voluntar, precum ISO 39001. Un standard publicat in 2012 ca parte a unui proiect derulat de catre Natiunile Unite ce a definit decada 2011-2020 ca fiind Decada de Actiune pentru Siguranta Rutiera.
Cui se adreseaza acest standard?
ISO 39001 este aplicabil oricarei organizatii care interactioneaza cu infrastructura rutiera, fie pentru ca o utilizeaza (de exemplu transportatori, companii ce opereaza flote auto, servicii de urgenta), fie pentru ca o proiecteaza sau construieste, fie pentru ca o administreaza si intretine, fie pentru ca genereaza trafic catre si dinspre locatiile sale (de exemplu spitale, hypermaketuri sau institutii de invatamant).
Ce include ISO 39001:2012?
Acest standard include cerinte pe care orice organizatie ce interactioneaza cu infrastructura rutiera le poate aplica urmarind sa-si demonstreze angajamentul si eforturile pentru reducerea numarului de accidente rutiere.
Printre cerintele acestui standard se numara: definirea unei politici si a unor obiective in domeniul sigurantei rutiere, definirea de factori de peformanta pentru siguranta rutiera in functie de specificul activitatii fiecarei companii, de riscurile identificate si de modul in care aceasta interactioneaza cu infrastructura rutiera, constientizarea personalului, implementarea de controale pentru a imbunatati performanta de siguranta rutiera sau definirea de proceduri pentru situatii de urgenta, inclusiv investigarea accidentelor de trafic.
Fiind un standard de sistem de management (precum ISO 9001 sau ISO 45001, de exemplu), ISO 39001 include cerinte privind elaborarea si controlul unei documentatii (proceduri, politici, etc.), realizarea de audituri interne si analize de management periodice sau controlul neconformitatilor.
Pentru obtinerea certificarii conform ISO 39001:2012 organizatia interesata trebuie sa parcurga un audit ce evalueaza indeplinirea cerintelor acestui standard.
La fel ca orice alta certificare de sistem de management, certificarea ISO 39001 este valabila pentru 3 ani, in conditiile parcurgerii cu succes a auditurilor de supraveghere anuale.
O certificare acreditata conform acestui standard reprezinta o dovada credibila ca exista preocupare si controale aplicate pentru a preveni accidentele de trafic, iar pentru situatiile nefericite in care acestea se intampla totusi, exista masuri menite a reduce consecintele.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si