Inca un soc pentru piata RCA din Romania: falimentul City a fost doar inceputul. Ce trebuie sa stie soferii
preturi rcapolite rcasoferiasigurare rca
Falimentul City Insurance a deschis calea catre niste vremuri tulburi pe piata RCA din tara noastra. Dupa ce soferii au fost nevoiti sa suporte, din buzunarul propriu, consecintele acestui faliment, inca un mare jucator a primit unda verde de la ASF sa iasa de pe piata.
Uniqa Asigurari, parte a grupului austriac Uniqa, tocmai a primit autorizatia de iesire de pe piata RCA din Romania, de la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Potrivit ASF, autorizatia de retragere de pe piata este acordata "la cererea" jucatorului.
"Aprobarea retragerii, la cerere, a autorizatiei pentru practicarea asigurarii obligatorii de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie (RCA) acordata societatii Uniqa Asigurari S.A", se arata intr-un comunicat transmis de institutie.
Uniqa Asigurari detine o cota de piata de doar 0,5%. Zona de asigurari RCA nu ar fi una profitabila pentru companie, motiv pentru care conducerea a decis sa scoata compania de pe aceasta piata.
Pe piata RCA din Romania mai raman doar 7 jucatori
Piata autohtona de asigurari auto obligatorii se diminueaza, vazand cu ochii. Dupa ce 2021 a fost anul marelui faliment al City Insurance, cel mai mare asigurator RCA din tara, iata ca vestile proaste pentru soferii romani nu se opresc aici.
Au mai ramas doar 7 jucatori pe piata. Este vorba despre: Euroins, Allianz-Tiriac, Omniasig, Asirom, Grawe, Groupama si Generali.
Acestia au incheiat primul semestru din 2021 cu un volum cumulat al subscrierilor de 1,19 mld. lei, reprezentand 53% din volumul total al subscrierilor pe piata RCA de 2,25 mld. lei.
Analistii pietei de profil se asteapta ca perioada urmatoare sa aduca noi nori negri asupra acestui segment al asigurarilor, daca tinem cont de faptul ca exista un proiect de lege care vizeaza
plafonarea preturilor de la politele RCA la nivelul tarifelor de referinta ale ASF.
Conform prevederilor proiectului de lege, Autoritatea de Supraveghere Financiara va stabili tarife de referinta ale politelor RCA, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice. Asiguratorii vor fi obligati sa nu depaseasca pragul stabilit de institutie.
Mai mult decat atat, pentru a descuraja asiguratorii sa aiba un comportament incorect pe piata, cresc amenzile pentru ei, de la 50.000 lei la 500.000 lei.