Inca 1,345 miliarde de lei pentru restituirea taxei auto, 198 milioane pentru Rabla clasic si 20 de milioane pentru Rabla electrocasnicelor
restituire taxa autosuplimentare rablarabla pentru electrocasnicestatii incarcaremasuri mediupoluare romaniarabla 2018
Guvernul a aprobat bugetul rectificat de venituri si cheltuieli al Fondului pentru Mediu si al Administratiei Fondului pentru Mediu pentru anul 2018.
Este asigurata finantarea, din bugetul Fondului pentru Mediu, proiectelor si programelor pentru protectia mediului, precum si sumele necesare in vederea restituirii taxei auto.
Prin rectificarea bugetara, Administratia Fondului pentru Mediu va asigura resurse financiare pentru sustinerea si realizarea urmatoarelor proiecte si programe pentru protectia mediului:
- Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national (Rabla Clasic) va fi suplimentat cu 198 milioane de lei, atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice, ceea ce reprezinta 30.000 de prime de casare noi, numarul total al primelor de casare ajungand la aproximativ 50.000, in 2018, valoare mult peste media ultimilor ani.
- Inceperea Programului Rabla pentru electrocasnice, program care se va adresa persoanelor fizice, in vederea stimularii colectarii selective a deseurilor de echipamente electrice si electronice si care va contribui la atingerea obiectivelor si standardelor de mediu asumate de Romania ca stat membru al Uniunii Europene. Pentru acest program, au fost alocate credite de angajament in suma de 20 de milioane de lei.
- Inceperea Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant, din punct de vedere energetic: statii de reincarcare pentru vehicule electrice in municipiile resedinte de judet, care va beneficia de un buget de 92 milioane de lei, urmandu-se a se realiza aproximativ 1.200 de puncte de reincarcare a vehiculelor electrice.
- Inceperea Programului privind imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, utilizand autovehicule mai putin poluante in transportul public local de persoane - autobuze si troleibuze electrice/GNC (gaz natural comprimat), suma alocata pentru finantarea acestui program fiind de 460 de milioane de lei, beneficiarii urmand a fi, cu prioritate, unitatile administrativ-teritoriale, unde depasirea emisiilor de poluanti a determinat inceperea procedurilor de infringement impotriva Romaniei privind calitatea aerului.
Totodata, se vor finanta si doua proiecte de importanta nationala, fiind alocate 6 milioane de lei pentru Programul de finantare a Centrului de Excelenta NATO pentru protectia mediului, prin construirea unei cladiri verzi al carei consum de energie este aproape egal cu zero, exemplu de bune practici in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in sectorul rezidential si suma de 230 de milioane de lei pentru Programul "Centenarul luminii" privind instalarea de sisteme solare fotovoltaice pentru gospodariile izolate, neracordate la reteaua de distributie a energiei electrice.
De asemenea, a fost suplimentata suma necesara restituirii taxei auto, din excedentul anilor precedenti fiind asigurata suma de 1,345 miliarde de lei.
Restituirea sumelor se realizeaza in baza prevederilor OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule si cele ale Ordinului nr. 1488/3198/2017 de aprobare a Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 52/2017.
Nu in ultimul rand, a fost modificata OUG nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritatile administratiei publice si institutiile publice, fiind marit, de la 18.000 la 35.000 de euro - contravaloare in lei, pragul maxim de achizitionare a autovehiculelor electrice de catre autoritatile si institutiile publice prin Programul Rabla Plus.