In prag de Craciun, se schimba regulile pentru soferii romani: ce trebuie sa stii, daca ai carnet
modificari rcaschimbari rcacompanii rca
Legislatia privind asigurarile auto se schimba aproape neincetat. Pe langa reglementarile interne, cele europene aduc noi modificari in ceea ce priveste asigurarea de raspundere auto fata de terti, raspunderea civila auto (RCA), in cazul Romaniei.
Parlamentul European a modificat, recent, Directiva care stabileste regulile generale in privinta asigurarii
RCA in toate tarile membre ale Uniunii Europene.
Cele mai importante schimbari sunt cresterea despagubirilor maxime pentru daune materiale si pentru vatamari corporale.
Noile reglementari prevad si un sistem gratuit de comparatie a preturilor RCA independent fata de cele ale brokerilor sau ale asiguratorilor.
De asemenea, se introduce obligativitatea ca, in toate tarile membre UE, sa existe un sistem de protectie a pagubitilor si clientilor firmelor de asigurare care dau faliment.
In ceea ce privste limita de despagubire pentru daune materiale in accidente rutiere acoperite de RCA, conform modificarilor, aceasta creste la 1,3 milioane de euro, de la 1,22 milioane.
In acelasi timp, limita pentru platile aferente vatamarilor corporale si daunelor morale va fi de 6,45 de milioane de euro, in loc de 6,07 milioane. Modificarile urmeaza sa se aplice incepand cu 22 decembrie 2021.
Mai putine companii pe piata romaneasca
Piata autohtona de asigurari auto obligatorii se diminueaza, ca urmare a falimentului City Insurance si a unor retrageri.
Luna trecuta, Uniqa Asigurari, a primit autorizatia de iesire de pe piata RCA din Romania, de la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Autorizatia a fost acordata la cererea companiei.
Astfel, pe piata RCA din Romania mai raman doar 7 companii: Euroins, Allianz-Tiriac, Omniasig, Asirom, Grawe, Groupama si Generali.
Acestia au incheiat primul semestru din 2021 cu un volum cumulat al subscrierilor de 1,19 miliarde de lei, reprezentand 53% din volumul total al subscrierilor pe piata RCA de 2,25 miliarde de lei.
Conform prevederilor unui proiect de lege, Autoritatea de Supraveghere Financiara va stabili tarife de referinta ale politelor RCA, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice. De asemenea, amenzile pentru companiile de asigurari ar urma sa creasca de la 50.000 de lei la 500.000 de lei.