In loc de MAN sau Mercedes, bucurestenii vor merge cu Otokar
otokar bucurestiautobuze noi bucurestigabriela fireamanmercedes
Primarul general al Bucurestiului, Gabriela Firea, a anuntat, astazi, ca asocierea Otokar Europe SA - Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi a castigat licitatia pentru cele 400 de autobuze Euro 6, care vor dota RATB.
Valoarea achizitiei este de 100 de milioane de euro, reprezentand 250.000 de euro plus TVA, pentru fiecare autobuz, potrivit pimarului general.
Dupa eventualele contestatii, primaria va discuta cu asocierea castigatoare pentru a stabili un grafic de livrare a autobuzelor. In acest an, tinta primariei este sa aduca 300 de autobuze, prima livrare urmand sa aiba loc in aceasta vara.
Autobuzele vor fi dotate cu instalatie de aer conditionat, incalzire si ventilatie, sistem modern de informare a calatorilor, acces facil pentru persoanele cu dizabilitati.
De asemenea, autobuzele dispun de supraveghere video la interior si exterior, computer de bord care asigura integrarea autobuzelor in sistemul de management al traficului, sistem de taxare modern.
Infiintata in 1963, compania Otokar produce autobuze pentru transportul public, autocare, semiremorci , vehicule off-road si vehicule pentru industria de aparare.
Otokar este lider pe piata turca si a mai furnizat autovehicule de transport calatori pentru orase din Spania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Franta, Malta.
Se vor mai achizitiona tramvaie, troleibuze, autobuze GNC si electrice
Potrivit edilului sef, Muncipalitatea continua proiectele de modernizare a parcului auto RATB, precum si proiectele destinate fludizarii traficului rutier.
"Pregatim o noua licitatie pentru achizitia a inca 400 de autobuze Euro 6, pentru ca studiile de trafic arata ca, pentru a avea un transport public performant, Bucurestiul are nevoie de un numar aproximativ de 1.500 de autobuze.
Vom continua de asemenea cu achizitia de 100 de tramvaie, 100 de troleibuze, 100 de autobuze electrice si 100 de autobuze cu gaz natural comprimat (GNC), constructia de parcari de tip Park&Ride la intrarile in oras precum si cu demarcarea culoarelor dedicate pentru liniile de tramvai si autobuz. Ne dorim, de asemenea, accelerarea procedurii de modernizare a statiilor si refugiilor destinate transportului public in comun si vom realiza un studiu de fezabilitate pentru inlocuirea tonetelor de cartele din statii cu aparate electronice de vanzare a tichetelor de calatorie", a declarata Firea.
12.000 pagini de inscrisuri si informatii studiate de comisia de evaluare a ofertelor
Potrivit Primariei Generale, intre data depunerii ofertelor (10.11.2017) si data finalizarii evaluarii ofertelor (14.02.2018) au fost 61 de zile lucratoare, respectiv 86 zile calendaristice.
Comisia de evaluare a analizat, in sedinte a caror durata cumulata este de aproximativ 540 de ore, un volum mare de inscrisuri si informatii, insumand aproximativ 12.000 pagini. Comisia de evaluare, alcatuita din 11 membri, specialisti in domeniile economic, tehnic si juridic a beneficiat de suportul expertilor tehnici cooptati, profesori universitari de la Politehnica din Bucuresti, precum si desupravegherea reprezentantilor Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), care au asistat la toate sedintele comisiei.