Iarta-i, Doamne, ca nu pot sa faca autostrazi!
lipsa autostrazi romaniadrumuri romaniarazvan cucconstructii autostrazi
Construirea unui drum "de mare viteza", care sa lege provinciile istorice ale Romaniei se dovedeste o incercare mult mai grea decat insasi Marea Unire, de acum aproape 101 ani.
Actualul ministru al Transporturilor, domnul Razvan Cuc, si-a fixat drept obiectiv pentru 2019 darea in folosinta a 100 de kilometri de autostrada. Cu toate acestea, nu va fi prea aspru cu domnia sa, in caz ca nu atinge aceasta tinta.
"Dumneavoastra, cei din presa, tot timpul vreti sange. Daca ma luam dupa promisiunile antreprenorilor, probabil as fi anuntat 140 de kilometri, dar m-am uitat la ce se poate finaliza si am anuntat 100 de kilometri.
Dar, daca acesti kilometri constat ca nu evolueaza, desi nu vad motivele, pentru ca nu sunt niciun fel de bariere administrative, este doar o problema de mobilizare, cu siguranta nu astept sa mentin promisiuni desarte si voi lua masuri asa cum trebuie cu constructorii", a spus ministrul.
Pentru ca ziaristii prezenti la conferinta de presa in care domnul Cuc facea aceste declaratii nu s-au uitat la ipotetica suta de kilometri ca la Marele Zid Chinezesc, au insistat ca e cam putintel, pentru setea de autostrazi a romanilor.
Circumspect ca la inceperea primului sau mandat - cand a refuzat sa promita vreun kilometru de autostrada intr-o anumita unitate de timp - domnul ministru a invocat posibilele precipitatii.
"Va intreb un lucru: daca, de acum inainte, trei luni de zile, ploua incontinuu, ce pot sa fac eu? Sa-I cer Lui Dumnezeu sa-si puna mandatul pe masa?" - a spus Cuc.
Asadar, v-ati fi gandit ca in calea... cailor de asfalt numite autostrazi se pune vremea insasi si ca Dumnezeu ar avea vreun mandat de constructor sau ceva care vegheaza sa straluceasca mereu Soarele-n drumurile noastre toate?
Cand, in anii de dinaintea si in cei de dupa Al doilea razboi mondial, cand s-au construit autostrazi in Germania, in Franta, o fi fost tot timpul senin? Ani de zile, timpul a ramas blocat pe anotimplul vara?
Sau, la noi, inainte de 1989, cand cu mijloacele tehnice, banii, vointa politica de atunci a fost construita autostrada Bucuresti-Pitesti si a fost inceputa autostrada Bucuresti-Constanta, nu a cazut strop de ploaie?
In tarile nordice ploua? Ploua la greu. La fel de greu cum ai parte de zile insorite. Cum or fi reusit aia sa construiasca autostrazi?
Poate nu degeaba fiecare dintre ele are steaguri cruciate… Poate pe ele le iubeste Dumnezeu si a amanat Potopul pentru a le da ragaz sa toarne pretioasa mixtura asfaltica in forma de drumuri si poduri.
Sau poate i-a ajutat Moise, despicand apele ca sa construiasca ei Drumul Atlanticului (foto).
Poate ca, in urmatoarele luni de zile, in Romania, va turna cu galeata sau cu pipeta, poate - Doamne fereste! - va da grindina din septembrie sau pamantul va crapa de sete.
Cert este ca, in viitorul apropiat (spre indepartat), cateva milioane de soferi din tara asta si din altele dar care nu pot circula civilizat pe aici, vor ramane plouati din cauza secetei de autostrazi.
In afara de asta, tare mi-e teama ca nu Dumnezeu, ci o cu totul alta divinitate, mult mai mica, mult mai neinsemnata, are in grija construirea de autostrazi in Romania. Numele ei este... Sfantu' Asteapta.
Foto: pinterest.com