In cadrul unei conferinte in cadrul careia s-a discutat pe marginea mai multor probleme de fiscalitate, premierul Ludovic Orban a adus in discutie si subiectul supraaccizei la carburanti. Fara nici cea mai mica indoiala, premierul liberal s-a pronuntat in defavoarea acestei supraaccize la combustibil, transmitand ca aceasta trebuie desfiintata cat mai curand. Mai mult decat atat, seful PNL a tinut sa sublinieze ca decizia introducerii acestei supraaccize a fost “o mare prostie”.
Totodata, premierul Ludovic Orban a tinut sa mentioneze ca desi la aceasta ora “pare sa produca bani”, ideea renuntarii la aceasta supraacciza pe carburanti ar putea sa fie “un semnal foarte bun”. Desi decizia pare deja luata de noua echipa de la Palatul Victoria, premierul Ludovic Orban a evitat pentru moment sa inainteze un termen exact incepand cu care aceasta supraacciza ar urma sa fie eliminata. In cazul in care va fi desfiintata, pretul unui litru de benzina ar putea sa scada cu pana la 0.3 lei, ceea ce reprezinta o veste extrem de buna pentru soferii romani!
Incepand din toamna lui 2017 si pana in ziua de astazi, supraacciza la pe carburanti a produs venituri de aproximativ 5.8 miliarde de lei pentru statul roman, insa trebuie mentionat ca aceste sume nu au fost pana acum evidentiate in mod separat in executia bugetara. In aceste conditii, nimeni nu stie la aceasta ora daca acesti bani colectati din aceasta supraacciza au fost utilizati la bugetul alocat pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere sau daca au fost redirectionati spre alte zone!
Initial, carburantii din tara noastra au avut parte de prima supraacciza in perioada 2014 - 2016, atunci cand valoarea ei a fost stabilita la 0.07 euro pe litru de Guvernul condus de Victor Ponta. In acel interval, statul roman a colectat in plus aproximativ 8.46 de miliarde de lei, adica echivalentul a aproape 2 miliarde de euro. Taxa suplimentara introdusa la acea vreme avea rolul principal de a finanta proiecte de infrastructura rutiera, insa banii colectati au ajuns in cele din urma in bugetul statului si au compensat efectul unor decizii de reducere a unor taxe si contributii, precum CAS.
In cele din urma, la finalul verii lui 2017, Guvernul Mihai Tudose lua decizia de a reintroduce supraacciza pe carburanti. Pretul tuturor tipurilor de carburanti a crescut cu 0.16 lei pe litru incepand din data de 15 septembrie 2017 si cu inca 0.16 lei incepand cu data de 1 octombrie 2017. Asa cum era si de asteptat, supraacciza in cuantum de peste 30 de bani s-a resimtit ulterior la pompa, pretul unui plin al rezervorului majorandu-se in mod considerabil. La acea vreme, Romania devenea statul est european cu cea mai agresiva impozitare a carburantilor, impozitare venita pe fondul unor preturi la pompa deja destul de ridicate pentru nivelul de trai din tara noastra.
Ultimele NOUTATI
ESET: Ransomware-ul continua sa fie un element cheie in peisajul amenintarilor cibernetice in 2025
Cum testezi o afacere sa vezi daca va merge, inainte sa incepi sa bagi bani in ea
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
Cum se impoziteaza veniturile din dobanzi: Cadrul legal si un caz concret
MODEL de raspuns la Notificarea de conformare RO e-TVA: Studiu de caz pentru contabili
Bilantul contabil: Ce corelatii trebuie verificate pentru ca situatiile financiare sa fie corecte?
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Cum se acorda diurna cetatenilor romani
Incheierea contractului de servitute: Cine are dreptul si ce obligatii are
Te-ar putea interesa si