Punctul de amenda se calculeaza ca reprezentand 10 procente din valoarea salariului minim brut pe economie. In anul 2017, salariul minim ajunsese la o valoare de 1.450 de lei, ceea ce a facut ca la acea vreme punctul de amenda sa creasca la 145 de lei. Desi salariul minim a mai crescut de atunci, Guvernul a hotarat sa plafoneze valoarea punctului de amenda. Teoretic, plafonarea decisa la sfarsitul anului 2017 era prevazuta doar pana la finele anului curent, insa guvernantii le-au dat o veste buna soferilor prin aceasta noua decizie de plafonare a punctului de amenda.
La sfarsitul anului 2017, salariul minim brut crestea pana la o valoare de 1.900 de lei, ceea ce i-a facut pe soferi sa se gandeasca ca si punctul de amenda va ajunge la o valoare de 190 de lei. La acea vreme, soferii au reprosat Guvernului ca salariile nete au ramas in mare parte la aceleasi valori, din cauza masurii transferului contributiilor sociale de la angajator la angajat. In cele din urma, Guvernul a decis sa mentina punctul de amenda la o valoare de 145 de lei, hotarare prevazuta in OUG nr. 90/2017.
In aceste conditii, daca veti primi o amenda de clasa I, inseamna ca veti avea de platit o suma cuprinsa intre 290 si 435 de lei. In cazul unei amenzi de clasa a II-a, valoarea amenzii va fi cuprinsa intre 580 si 725 de lei. Mergand mai departe, pentru o amenda de clasa a III-a, valoarea ei va fi cuprinsa intre 870 si 1.160 de lei.
Pentru o amenda de clasa a IV-a este prevazuta sanctionarea de la 9 pana la 20 puncte de amenda, ceea ce face ca valoarea ei sa fie cuprinsa intre 1.305 si 2.900 de lei. In cele din urma, amenzile de clasa a V-a, destinate persoanelor juridice, vor fi cuprinse intre 3.045 si 14.500 de lei.
In luna august a anului curent s-a dat o decizie prin care amenzile contraventionale pot fi achitate pe jumatate intr-un termen de 15 zile de la momentul primirii procesului verbal. Pana la acel moment, amenzile puteau fi platite pe jumatate doar in cazul in care plata era efectuata intr-un termen de 48 de ore.
In aceste conditii, atentia trebuie sa se mute asupra amenzii minime prevazute pentru o anume contraventie. Spre exemplu, in cazul in care vorbim despre o amenda in valoare de 1.000 de lei pentru o contraventie pentru care amenda minima este de 500 de lei, se pot achita doar 250 de lei in cazul in care nu este depasit termenul de 15 zile.
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!