Ti-e teama ca a trecut prea mult timp de la ultimul schimb de ulei si ca s-ar putea sa fie nevoie de repetarea acestui proces? Daca nu ai prea multe cunostinte in legatura cu intretinerea unui autoturism s-ar putea ca schimbarea uleiului sa iti dea ceva batai de cap. Este un aspect care nu trebuie insa neglijat sub nicio forma, schimbarea intarizata a uleiului putand aduce cu sine o serie de probleme masinii pe care o conduci!
In primul si primul rand, trebuie sa stii ca schimbul de ulei este extrem de important pentru buna functionare a automobilului. Potrivit specialistilor, este indicat ca uleiul sa fie schimbat o data pe an sau la fiecare 10-15.000 de kilometri parcursi. Producatorii auto mentioneaza acest interval in cartea tehnica a automobilelor, limita de kilometri putand varia in functie de tara in care circula masina. De asemenea, daca obisnuiesti sa conduci mai mult in oras, este de preferat ca inlocuirea uleiului si a filtrelor sa se faca mai des.
Spre exemplu, daca masina circula in Germania, se recomanda inlocuirea uleiului la 15.000 de kilometri parcursi, in timp ce pentru Romania este sugerata o limita de 10.000 de kilometri.
Motivul din spatele acestei diferentieri este unul cat se poate de simplu, Romania avand doua mari dezavantaje in raport cu Germania: drumuri mult mai proaste si un nivel al poluarii mult mai ridicat.
Limita aceasta poate fi insa si mai scazuta in anumite situatii. Spre exemplu, poti lua in considerare schimbarea uleiului chiar si la fiecare 5.000 de kilometri parcursi in cazul in care stii ca ai un stil de condus ceva mai sportiv.
Atunci cand conduci cu viteze mari, ai nevoie sa stii ca masina va functiona in cele mai bune conditii in orice imprejurare. Acelasi lucru il putem spune si in cazul in care masina are o vechime ceva mai mare, specialistii recomandand si in acest caz schimbarea uleiului la aproximativ 5.000 de kilometri parcursi.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, uleiul are un rol esential in buna functionare a unui autoturism, acesta asigurand printre altele functia de lubrifiere si reducerea fortei de frecare intre piesele metalice ale masinii. Totodata, uleiul contribuie si la curatarea reziduurilor rezultate in urma arderii, asigurand in acelasi timp protectie impotriva coroziunii. In timp, gradul de vascozitate al uleiului scade, acesta devenind ineficient. Daca vei amana la nesfarsit schimbarea lui, exista riscul destul de pronuntat ca motorul sa se deterioreze mult mai rapid. De asemenea, filtrul se poate infunda.
Citeste si: Cum sa reduci consumul de combustibil atunci cand conduci: 4 metode
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Cand liniile de credit devin un pas spre investitii majore: studiu comparativ intre doua modele de crestere
Ghidul angajatorului. Aplicarea de sanctiuni disciplinare este un drept al dvs., nu o obligatie!
5 motive pentru care un credit bancar poate fi cea mai proasta decizie in 2025
Partenerii nostri
Bilete de valoare in 2025. Conditiile de acordare si legile aferente
Cerinte discriminatorii pentru ocuparea unui post. Ce NU puteti include in anuntul de angajare?
Prelungirea detasarii transnationale in 2025. DOCUMENTE necesare
Imprumuturi intre societati si falimentul beneficiarului: Cum se recupereaza creanta
Dividende repartizate in 2025: Mod de calcul CASS si cum se completeaza Declaratia Unica
Inchiderea de luna si de exercitiu financiar: Reguli de baza si proceduri obligatorii
Prag pentru consumul de droguri la volan? Decizia ICCJ
Drepturile pasagerilor la zborurile internationale: ce trebuie sa stie calatorii din Romania?