FOTO. Chinezii au inventat masina zburatoare care poate merge si pe sosele: cum arata vehiculul viitorului
masina zburatoarehigh tech
Mai tineti minte filemele SF cu masini zburatoare? Ei bine, se pare ca vom experimenta aceste lucruri si noi, in viata reala, cat de curand. Chinezii au facut un pas notabil in aceasta directie, prezentand, zilele trecute, o masina cu totul si cu totul revolutionara.
HT Aero, o companie afiliata producatorului chinez de vehicule electrice Xpeng, a prezentat, duminica, o noua
masina zburatoare despre care spune ca poate circula si pe drumuri.
Cum va arata masina zburatoare
Masina ar urma sa fie lansata oficial pe piata in anul 2024, dar pana atunci sa aflam mai multe despre ea, cu mentiunea ca producatorul a spus ca e posibil ca pana atunci sa intervina modificari, inclusiv de design. In linii mari insa, vehiculul lui HT Aero va avea un design usor si un rotor care se pliaza, a spus compania.
Acest lucru va permite masinii sa circule pe drumuri si apoi sa zboare, odata ce soferul activeaza acest mod de deplasare.
Pentru siguranta pasagerilor, compania a transmis ca vehiculul va fi dotat cu sisteme avansate de securitate. Printre acestea se numara si incorporarea de parasute, pentru ca pasagerii masinii sa poata parasi autovehiculul atunci cand exista un pericol iminent in aer.
HT Aero este sustinut de Xpeng si fondatorul sau He Xiaopeng. Compania a strans 500 de milioane de dolari saptamana trecuta de la numerosi investitori interesati de noul concept auto.
Masinile zburatoare – numite si vehicule electrice cu decolare si aterizare verticala par sa reprezinte viitorul model de deplasare pe care il vom experimenta in viitor, asa cum se intampla in filmele SF.
Cu toate acestea, exista o serie de provocari pentru ca aceste vehicule sa fie utilizate pe scara larga, inclusiv probleme de reglementare si siguranta. Sa nu uitam, de asemenea, ca pentru a fi comercializate la scara larga aceste masini revolutionare, e nevoie de dezvoltarea unor infrastructuri de transport specifice, foarte moderne, pentru care e nevoie de investitii mari din partea Guvernelor.
Din nefericire, in acest moment presiunile asupra bugetelor publice sunt uriase, din cauza crizei pandemice, iar fondurile Guvernelor si imprumuturile sunt directionate catre surse de dezvoltare si crestere economica, fiind putin probabil ca statele "sa se aventureze" in astfel de proiecte in viitorul foarte apropiat.