Incidentele in trafic nu sunt dorite de nimeni, insa, vrem sau nu, uneori mai apar in vietile noastre. Si atunci este de preferat sa stim ce avem de facut pentru a rezolva lucrurile cat mai rapid cu putinta. In cazul celor mai multe accidente minore din trafic, soferii autoturismelor apeleaza la asa-numita intelegere amiabila. Pentru a putea face asta este bine sa stii care sunt pasii pentru completarea corecta a formularului de constatare amiabila.
In primul si primul rand, trebuie spus faptul ca se poate recurge la aceasta intelegere amiabila numai atunci cand sunt indeplinite anumite conditii. Constatarea amiabila este valabila numai in cazul in care vorbim despre un accident rutier in care au fost implicate cel mult doua autoturisme care au asigurare RCA.
Totodata, este important ca in urma accidentului sa se fi produs numai pagube materiale. In cazul in care au fost create pagube materiale altei persoane in afara celor doi conducatori implicati in accident, nu se mai poate recurge la aceasta solutie amiabila. De asemenea, este esential ca cei doi soferi implicati in accident sa fie de acord sa recurga la aceasta solutie amiabila.
Conducatorii celor doua autoturisme implicate in accident vor completa impreuna un singur formular de constatare amiabila. La completarea formularului se va utiliza obligatoriu un pix sau un stilou cu cerneala de culoare albastra. Formularul se completeaza cu litere mari de tipar, astfel incat sa fie cat mai usor de citit. Formularul de constatare amiabila are doua pagini auto-copiative, fiecare sofer urmand sa pastreze una.
In partea de sus a formularului se regasesc campurile referitoare la data si locatia accidentului. Apoi, in partea stanga a formularului se poate observa o coloana colorata in albastru, care are titlul “VEHICUL A”, coloana care trebuie completata de soferul vinovat. Coloana din partea dreapta este colorata in galben si are titlul “VEHICUL B”, iar aceasta trebuie completata de soferul pagubit. Pentru ambele vehicule trebuie completate toate casutele cu datele de identificare ale detinatorului politei de asigurare, ale soferului, ale masinii, seriei si numarului politei RCA.
In partea din mijloc a formularului vor fi completate informatii cu privire la imprejurimile in care a avut loc accidentul. Putin mai jos se poate observa un spatiu gol destinat schitei de accident, schita fiind obligatorie pentru ca formularul de constatare amiabila sa fie valabil. In cele din urma, sub schita, in partea de jos a formularului, ambii soferi trebuie sa isi treaca semnaturile.
Formularul completat trebuie depus personal de soferul pagubit la compania de asigurari la care este asigurat soferul vinovat de producerea accidentului. Dupa depunerea formularului va fi eliberat documentul de introducere in reparatie a vehiculului, stabilindu-se vinovatia si acordandu-se despagubirea. La depunerea formularului, soferul va mai avea nevoie de urmatoarele documente: copie dupa cartea de identitate, copie dupa certificatul de inmatriculare, copie dupa permis si copie dupa polita de asigurare.
Citeste si: Independenta financiara: ce este si cum iti dai seama daca esti un om independent financiar
Ultimele NOUTATI
Miroase iar a criza economica in SUA, dar de data asta nu imobiliarele sunt lovite. Americanii nu mai au bani!
A intrebat-o „De ce vrei sa lucrezi?” si a platit scump! 65.000 € despagubiri pentru o angajata
Partenerii nostri
CNPP - pensia medie in Romania a ajuns la aproape 2.800 de lei
Taxa pe stalp: Guvernul a decis reducerea si aplicarea diferentiata a cotelor de impozitare
Acordare imprumut administrator: Atentie la plafonul de 5.000 euro prevazut de Legea nr. 31/1990!
Inregistrarea marcii la OSIM - Protejeaza-ti afacerea legal si eficient
Banca amendata GDPR pentru Polite de asigurare emise ilegal, fara acordul clientilor
Te-ar putea interesa si