Firmele de dezmembrari auto ar putea primi amenzi usturatoare, potrivit unui nou proiect de HG
firme de dezmembraridezmembrari autohgguvernamenzi
Firmele care dezmembreaza masini casate prin Programul Rabla trebuie sa indeplineasca noi conditii, printre care extragerea componentelor care pot fi folosite si reciclarea unor materiale, altfel risca amenzi usturatoare, care pot ajunge la 90.000 de lei, se arata in proiectul unei noi Hotarari de Guvern (HG) pentru modificarea si completarea HG nr. 2406/2004 privind gestionarea vehiculelor si vehiculelor scoase din uz.
Potrivit documentului, comercializarea componentelor reutilizabile provenite de la vehicule scoase din uz se realizeaza doar de catre operatori economici care desfasoara activitati de dezmembrare si/sau valorificare si care au implementat si certificat un sistem de management al calitatii.
Totodata, autoritatea publica centrala pentru protectia mediului incurajeaza unitatile si intreprinderile care realizeaza operatii de tratare, pentru a detine sisteme de management de mediu certificate (EMAS), prin scutirea contributiei virarii la Fondul pentru mediu de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor feroase de catre acestia pe o perioada de un an de la obtinerea inregistrarii/reinoirii a inregistrarii in EMAS.
Nerespectarea obligatiilor prevazute in noua HG se vor sanctiona cu amenzi cuprinse intre 10.000 si 90.000 lei.
"Producatorii finanteaza costurile predarii vehiculelor scoase din uz si preiau gratuit vehiculele scoase din uz. Operatorii de tratare/dezmembrare trebuie sa refoloseasca componentele care pot fi reutilizate si sa le valorifice pe acelea care nu pot fi reutilizate, acordand intaietate reciclarii, cand aceasta este posibila din punct de vedere al mediului, fara a prejudicia cerintele privind siguranta vehiculelor si cerintele de mediu, precum: emisiile atmosferice si controlul poluarii fonice (...)", se mentioneaza in documentul citat, publicat pe site-ul Ministerului mediului si Padurilor (MMP).
De asemenea, operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau tratare trebuie sa obtina o autorizatie de mediu emisa de catre autoritatile competente pentru protectia mediului in conformitate cu prevederile legale.
Cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii, propuneri si sugestii despre noul proiect de HG in termen de 10 zile de la data publicarii, respectiv pana la data de 15 februarie 2012.