Falimentul City Insurance inca SCHIMBA REGULILE pe piata RCA: ce trebuie sa stie soferii
crestere contributie fgafaliment city insurancescumpire rca
Cel mai rasunator faliment din industria asigurarilor din tara noastra, cel al City Insurance, continua sa produca efecte nu tocmai pozitive. Asiguratorii vor fi nevoiti sa plateasca mai multi bani la fondul care garanteaza despagubirea creditorilor de asigurari.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) propune cresterea la 2,5% a contributiei la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), organismul care trebuie acum sa plateasca daunele soferilor asigurati de
City.
Pe cale de consecinta, ca sa acopere taxele mai mari, companiile de asigurari ar putea majora, din nou, preturile RCA.
"Avand in vedere obiectivul ASF privind apararea drepturilor asiguratilor, precum si contextul exceptional generat de situatia City Insurance, se propune o interventie legislativa privind cotele de contributie datorate de asiguratori Fondului de Garantare a Asiguratilor, pentru a asigura in permanenta resursele necesare pentru efectuarea platilor catre creditorii de asigurari", se arata in propunerea ASF.
In prezent, cota de contributie este de 1%, iar majorarea la 2,5% se va aplica de luna viitoare.
Ultima data cand ASF a majorat contributia la FGA a fost dupa falimentul Astra Asigurari, dupa care a redus aceasta cota.
Important este ca, pentru activitatea de asigurari de viata, cota de contributie la FGA ramane la 0,4%. Neschimbate raman si cotele de contributie la Fondul de Rezolutie pentru Asiguratori, ale carui resurse se utilizeaza conform obiectivelor rezolutiei, iar platile contributiilor la acesta sunt in continuare sistate.
Scopul FGA este protejarea creditorilor de asigurari (asigurati, beneficiari, persoane pagubite) de consecintele insolventei unui asigurator.
Peste 620 de milioane de lei disponibili la FGA
Fondul protejeaza creditorii de asigurari prin plata de creante de asigurari, rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii incheiate, in cazul constatarii de catre ASF a insolventei unui asigurator.
Majorarea cotei de contributie platite de asiguratori la ASF ar putea duce la o noua scumpire a RCA, in contextul in care companiile ar decide sa transfere taxa majorata catre clientii care incheie noi polite.
Dupa falimentul City Insurance, preturile RCA au crescut cu 25-40%, intrucat pana la disparitia ei, City Insurance, cu peste 3 milioane de contracte, era lider de piata si practica preturi extrem de mici.
FGA avea, in toamna anului trecut, disponibilitati de 620.624.820 lei.