Doua masini racheta vor sa sparga bariera sunetului
automobilerecordaustraliamarea britanieviteza supersonicathrust sscbloodhound sscaussie invader 5r
Depasirea vitezei de 1.600 km/h si stabilirea unui nou record mondial de viteza terestra, acesta este pariul nebunesc in care s-au angajat doua echipe din Marea Britanie si din Australia. Britanicii, condusi de antreprenorul scotian Richard Noble, vor sa se autodepaseasca. Lor le apartine actualul record, de 1.228 km/h, stabilit la 15 octombrie 1997 cu Thrust SSC (Super Sonic Car). Pentru comparatie, un avion de pasageri Airbus A340 poate atinge o viteza maxima de croaziera de 940km/h.
Salangerul australian
Australienii care concureaza cu actualii detinatori ai recordului dezvolta vehiculul Aussie Invader 5R. Ei si-au prezentat saptamana trecuta, la Sydney, proiectul la care lucreaza din iunie 2009.
Pentru a bate recordul, australienii utilizeaza motoare de racheta. Acestea sunt puternice, dar si deosebit de periculoase, pentru ca functioneaza cu doi carburanti (kerosen si oxigen lichid). De asemenea, este folosit si heliu, pentru a presuriza amestecul. In acest fel se obtin aproape 28 de tone forta (kilonewtoni), ceea ce reprezinta o putere de trei ori mai importanta decat cea a masinii Thrust SSC. Viteza de 1600 km/h (Mach 1,4) va fi atinsa in doar 20 de secunde. Dupa inca 5 secunde, consumul de combustibil va fi deja de 2,8 tone.
Rotile sunt din aluminiu masiv, pentru a evita orice deformare atunci cand se invart cu 10.000 de turatii pe minut. Masina are 16 metri lungime si cantareste noua tone cu rezervoarele pline.
Aussie Invader 5R

Sursa imaginii:
http://www.aussieinvader.com/
Devierea undei de soc supersonice
Una dintre dificultatile proiectului este de a evita decolarea masinii. Unda de soc provocata de trecerea barierei sonice care se reflecta pe sol complica si mai mult problema. Geometria masinii racheta este conceputa pentru atingerea vitezei mari si, totodata, evitarea unei prize a undei de soc intre sol si fuselaj.
Masina va fi pilotata de Rosco McGlashan, 62 de ani, actual detinator al recordului australian de viteza terestra, de 802 km/h. Toate tentativele sale anterioare de a depasi recordul absolut de viteza au esuat in mare parte din cauza conditiilor rele de pe pista de incercari din Lake Gardner, un lac sarat secat din sudul Australiei.
Prima tentativa de record va avea loc in 2013, pe un teren in curs de selectie. Acesta trebuie sa fie absolut plat si sa aiba o lungime de cel putin 28 km, pentru a permite accelerarea pana la viteza maxima si apoi incetinirea.
"Copoiul" englez, masina supersonica
Echipa de ingineri din Marea Britanie care a depasit recordul de viteza la sol in 1997 dezvolta din anul 2008, in Filton, la celebra baza unde s-a creat si avionul Concorde, proiectul intitulat Bloodhound SSC.
Directorul acestui proiect ambitios, Richard Noble, a declarat ca vehiculul va fi propulsat de un motor cu reactie EJ200, ca al avionului militar Eurofighter Typhoon, si de o racheta Falcon montata pe partea superioara a fuselajului. Jetul gazelor expulzate va produce o forta de propulsie de 9.000 kN (kgf), in timp ce racheta propulsoare va suplimenta vehiculul cu o forta de impingere de aproximativ 12.000 kN (kgf).
Masa vehiculului este de 6.442 kg, iar lungimea de 12,8 metri.
Bloodhound SSC
Sursa imaginii:
http://www.bloodhoundssc.com/
Rotile prototipului vor depasi recordul actual de rotatie, rezistand la 170 rotatii pe secunda (10.200 rotatii pe minut), suportand presiuni fantastice, de aproximativ 150 de milioane de Pascali (N/m2), la periferia benzii de rulare.
Testarea vehiculului de mare viteza se va face pe fundul uscat al lacului Pan Hakskeen, in Northern Cape Province, din Africa de Sud.
Andy Green, pilot de vanatoare al fortelor aeriene britanice (RAF), care a condus vehiculul Trust SSC in 1997, cand a depasit bariera sunetului, va conduce si Bloodhound SSC.