De ce platesc romanii atat de mult pe benzina si motorina: ce este Cotatia Platts si cum te afecteaza direct in buzunar
benzinamotorinacarburantsofericotatia platts
Anul 2022 a adus soferilor romani presiuni financiare uriase, din cauza scumpirii semnificative a carburantilor. O analiza realizata de Consiliul Concurentei vine sa ne explice ce se intampla, de fapt, cu preturile la benzina si motorina si ce le influenteaza, atat atunci cand vine vorba despre scumpiri, cat si in momentele de recul.
Ei bine, institutia ne spune ca piata noastra interna este conectata cu pietele internationale.
"Preturile carburantilor in statiile de alimentare au o evolutie similara cu cea a cotatiilor internationale Platts pentru benzina si motorina, dar cu o diferenta de cateva zile.
Cotatia Platts este un pret de referinta international pe piata benzinei sau motorinei si reprezinta o valoare reflectata de cererea, oferta si tranzactiile realizate intre traderi pe piata angro a combustibililor. Cotatiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind sa urmeze acelasi trend cu preturile barilului de petrol.
Asadar, atunci cand cotatiile internationale Platts la benzina si motorina cresc, se majoreaza si pretul la pompa al carburantilor in Romania, iar cand cotatiile scad, se diminueaza pretul acestora in statiile de alimentare", explica expertii din cadrul Consiliului Concurentei.
Potrivit celor precizate de acetia in continuare, cea mai mare parte a ajustarii preturilor la pompa se produce in interval de o saptamana, atat la cresterea, cat si la scaderea cotatiei internationale de resferinta Platts.
O transmitere asimetrica a modificarilor cotatiilor Platts in preturile carburantilor ar fi reprezentat un indiciu al existentei unor comportamente de piata incorecte.
Analiza, pe baza datelor din intervalul iulie 2019 - iunie 2022, a confirmat observatiile anterioare (perioada 2016 – 2018) si anume ca preturile din Romania urmeaza atat cresterile, cat si reducerile cotatiilor internationale. Analiza a fost realizata pentru ambele tipuri de combustibil, benzina standard si motorina standard, utilizand medii saptamanale puse la dispozitie de urmatorii furnizori de carburanti: Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Gazprom, Socar.
Luna aceasta e decisiva pentru preturile la pompa
Dupa cum stim, pana pe 30 septembrie este in vigoare masura ce prevede o compensare cu 50 de bani a litrului de benzina si motorina.
De masura beneficiaza atat populatia, cat si firmele, dar la finele lunii urmeaza ca aceasta sa fie evaluata si sa se ia o decizie.
Unii economisti sunt de parere ca eliminarea masurii compensatorii ar putea aduce noi scumpiri pe piata de carburant, dar statului ii este tot mai dificil sa tina in picioare astfel de masuri, dat fiind ca pe bugetul public apasa presiuni uriase in acest moment, generate de criza inflationista si de numeroasele scheme de ajutor puse la bataie de Guvern, pentru a ajuta populatia si firmele sa traverseze perioada de scumpiri.
"La sfarsitul lunii septembrie vom avea evaluarea completa a masurii pe care am luat-o la nivelul Guvernului, masura care a fost foarte buna in sensul ca am putut vedea cu totii impactul pe care l-a produs in reglarea preturilor la carburanti", spunea premierul Ciuca luna trecuta.
Te-ar putea interesa si: Lovitura dura pentru romanii care si-au cumparat masini electrice: regreta decizia, facturile la curent le mananca tot salariul
Foto: freepik.com