De ce plafonarea preturilor la pompa nu e o idee buna: soferii pica din lac in put
pompabenzinamotorinacombustibil
Ultimele luni au adus scumpiri semnificative la combustibil, mai ales pentru soferii care-si alimenteaza masinile cu motorina, Romania fiind o tara puternic importatoare pe aceasta zona a pietei. In aceste conditii, se solicita de catre unii soferi sa se intervina la nivel oficial asupra preturilor cu masuri de plafonare.
Doar ca Ungaria deja a luat o astfel de masura, iar ceea ce se intampla pe piata de acolo ar trebui sa ne dea de gandit.
Exista riscuri mari ca soferii sa cada din lac in put
Mai exact, o plafonare de preturi poate genera lipsuri de aprovizionare. Pe 17 septembrie guvernantii din tara vecina au anuntat ca prelungesc masura de plafonare a preturilor la bezina si motorina.
Socul a fost imediat resimtit. Gigantul maghiar Mol si-ar fi notificat deja partenerii din tara cu privire la faptul ca ar putea sa le mai livreze numai 25% din capacitatea contractata.
Publicatia Inditex noteaza ca a intrat in posesia unei scrisori transmisa de Mol companiilor partenere. Aici se precizeaza ca „pentru a planifica comanda de combustibil si a asigura securitatea nationala a aprovizionarii”, in a 38-a saptamana poate furniza doar 25% din cantitatile de motorina si benzina pentru motoare specificate in avans in contracte.
Intre timp, in Romania se discuta despre cum va mai sustine Guvernul, daca o va mai face, preturile de la pompa. Amintim ca pe 30 septembrie expira cele 3 luni pentru care a fost lansata masura de
compensare a preturilor la combustibil cu 50 de bani pe litru, atat pentru firme, cat si pentru persoane fizice.
"La sfarsitul lunii septembrie vom avea evaluarea completa a masurii pe care am luat-o la nivelul Guvernului, masura care a fost foarte buna in sensul ca am putut vedea cu totii impactul pe care l-a produs in reglarea preturilor la carburanti", a anuntat, la finele lunii august, premierul Nicolae Ciuca.
Ramane de vazut daca masura va fi anulata, daca va fi prelungita sub forma actuala sau daca va fi extinsa sub o alta forma.
"Referitor la ce se va intampla de la 1 octombrie, cred ca trebuie sa mai asteptam un pic. O sa avem discutii probabil la nivelul coalitiei de guvernare, in interiorul Guvernului, si vom anunta o decizie", a spus, la randul sau, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Cel mai probabil, situatia se va tarnsa luni, la finele sedintei de guvern urmand sa avem o decizie ferma in acest sens.
Foto: freepik.com