Potrivit datelor inscrise in raportul financiar pe anul 2018, Dacia inregistra la data de 31 decembrie un profit net de 752.4 milioane de lei. Facand o comparatie cu profitul net inregistrat la finalul anului 2017, de 539 de milioane de lei, vom observa ca producatorul de la Mioveni a inregistrat o crestere a profitului net cu nu mai putin de 40 de procente, ceea ce este mai mult decat impresionant. Mai ales in conditiile in care anul 2018 a fost un an in care piata auto europeana a inregistrat un usor declin in ansamblul ei.
Nu numai profitul net a crescut pentru cei de la Dacia, ci si cifra de afaceri neta, care a ajuns la finele lui 2018 la 24.72 miliarde de lei. Asadar, observam o usoara crestere fata de cifra de afaceri neta inregistrata la finalul anului 2017, de 23.14 miliarde de lei. Bineinteles, cele mai mari vanzari s-au facut la export, acestea avand o valoare de 21 de miliarde de lei din total. In acelasi timp, piata interna din tara noastra a cumparat vehicule de la cei de la Dacia in valoare de sub 3 miliarde de lei.
Cea mai importanta piata de desfacere pentru producatorul auto roman este, bineinteles, piata europeana, acolo unde s-au vandut masini in valoare de 14.3 miliarde de lei. Mai mult sau mai putin surprinzator, piata asiatica depaseste piata romaneasca, inregistrand vanzari de 3.3 miliarde de lei. Dupa piata interna, urmatoarele piete din punct de vedere al vanzarilor au fost Africa si America, cu 2.5 miliarde de lei, respectiv 1.5 miliarde de lei. Este important de mentionat ca aceste cifre au la baza numai activitatea din Romania a celor de la Dacia, rezultatele fabricii din Maroc fiind excluse din aceste calcule.
Datoriile producatorului roman cu sediul la Mioveni au urcat in 2018 cu 20.2 procente, ajungand un nivel de 4.68 miliarde de lei. De asemenea, creantele au crescut cu 7.9%, ajungand la o valoare de 2.26 miliarde de lei. In cele din urma, cei de la Dacia ne mai informeaza ca in 2018 au avut un numar total de 14.723 de angajati, mai mare cu 6.4% fata de cel din 2017.
Conform datelor inregistrate, nu mai putin de 528.249 de masini produse de cei de la Dacia au fost inmatriculate in 2018 la nivelul intregului Batran Continent, 519.088 dintre acestea fiind inmatriculate in interiorul granitelor UE. In comparatie cu anul 2017, cifrele au crescut cu nu mai putin de 12 procente pentru cei de la Dacia. Acest lucru se datoreaza in primul si primul rand primelor opt luni ale anului trecut, atunci cand modelele Dacia s-au bucurat de o popularitate extrem de ridicata printre clientii de pe unele dintre cele mai importante piete europene. In tara noastra, Dacia a inmatriculat in 2018 un numar de 36.873 de exemplare, cu peste 23% mai mult decat in anul precedent.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!