Cumparatorii romani de automobile: Ce puncte slabe au?
autovitpiata autoachizitie masinirar
Un studiu arata ca o jumatate dintre romanii care au cumparat masini second-hand nu au primit Certificatul de autenticitate de la fostul proprietar in momentul achizitionarii masinii.
Mai mult de jumatate dintre cei care intentioneaza sa cumpere o masina second-hand nu cunosc faptul ca Certificatul de autenticitate trebuie inmanat de vanzator inainte de incheierea tranzactiei.
Dintre cei care intentioneaza sa-si cumpere masina, un sfert au spus, in mod eronat, ca acest Certificat trebuie inmanat de cumparator. Certificatul este emis de Registrul Auto Roman si este o dovada ca specificatiile tehnice din acte corespund cu realitatea si ca masina nu se gaseste pe lista celor furate, potrivit unui raport intocmit de autovit.ro.
Pentru totala siguranta, certificatul trebuie solicitat de cumparator inaintea incheierii tranzactiei, iar vanzatorul trebuie sa mearga la RAR sa il elibereze. Studiul a relevat ca 34% dintre cei care si-au cumparat masina second-hand considera ca „nu prea se pricep” la masini, in timp ce, dintre cei care urmeaza sa achizitioneze o masina second-hand 47% considera ca nu se pricep la masini, fiind astfel vulnerabili in fata unei posibile fraude.
Si aici exista mare diferenta intre cei care si-au luat recent masina si cei care vor sa-si ia in perioda urmatoare. Respondentii din prima categorie -cei care au achizitionat recent o masina-sunt mult mai increzatori in competentele lor de apreciere a calitatii unei masini. Ceea ce este cu adevarat ingrijorator este faptul ca, desi acestia apreciaza ca nu se pricep la masini, dintre cei care si-au cumparat deja un autovehicul rulat, procente semnificative - nu au facut o verificare la un service autorizat, - nu au verificat daca numarul de kilometri este cel real si - nu pot aprecia cine trebuie sa ceara Certificatul de Autenticitate, deci nu l-au solicitat vanzatorului la momentul achizitiei.
Cu privire la persoanele care intentioneaza sa cumpere o masina second-hand in urmatoarele 12 luni, au fost identificati urmatorii factorii care sporesc vulnerabilitatea: - nu ar recurge la verificarea acesteia pe un tester electronic, - nu ar merge la un service autorizat - au foarte mare incredere in cartea de service fara sa verifice informatiile din aceasta.
Cercetarea a mai aratat ca cele mai importante aspecte pe care le au in vedere atat cei care au cumparat o masina second-hand precum si cei care urmeaza sa cumpere sunt urmatoarele: sa nu fi fost implicata intr-un accident major, sa nu fie avariata, numarul de kilometri de pe bord sa fie cel real. In ceea ce priveste aspectele legale, pentru cei care si-au luat deja masina cele mai importante sunt urmatoarele: actele masinii sa fie originale, autentice, seria sasiului din acte sa corespunda cu seria masinii si masina sa aiba ITP.
Foto:
astonmartin.com.