Fiind iarna, trebuie sa iei in serios acest aspect si sa fii prevazator inainte de a pleca la drum cu masina, mai ales la distanta mare de casa. De aceea, iata cele mai importante aspecte de care sa tii cont pentru a-ti proteja masina impotriva intemperiilor in sezonul rece.
O mare greseala pe care o fac soferii este ca scot masina din parcare cu ITP-ul expirat. Atitudinea de „Mie nu mi se intampla niciodata” este total gresita, pe langa faptul ca este ilegal sa circuli fara ITP valabil.
Aceasta inspectie este esentiala, caci verificarea masinii urmareste trei piloni principali:
functionarea corecta a sistemului de iluminat;
functionarea corecta a directiei, sistemului de franare si caii de rulare;
cantitatea de noxe pe care masina o elimina.
Inspectia tehnica se face periodic, in functie de vechimea autoturismului sau a numarului de locuri.
Si un autovehicul, la fel ca oamenii, are nevoie de analize amanuntite pentru a fi in siguranta, asa ca, inainte de venirea sezonului rece, ai face bine sa mergi la un atelier auto pentru a verifica daca totul este in regula cu masina ta. In cazul in care au aparut defectiuni tehnice pe care nu le-ai sesizat, specialistii le pot rezolva din timp si pot verifica si înlocui anumite piese auto, daca este necesar.
Anual trebuie sa faci schimbul de ulei si de filtre, pentru a te asigura ca autovehiculul functioneaza in parametri. De asemenea, anvelopele de iarna sunt indispensabile, deoarece sunt special concepute pentru a-si pastra flexibilitatea si elasticitatea la temperaturi extrem de joase. In plus, legislatia autohtona obliga soferii sa aiba masinile echipate cu anvelope de iarna ori de cate ori circula pe drumuri acoperite partial sau integral cu zapada sau polei.
Trebuie sa ai mare grija la frana de mana, pentru ca nu este deloc indicat sa o utilizezi iarna, cand este frig afara. De ce? Pentru ca exista mari sanse sa se blocheze din cauza cablului inghetat.
Aceasta este o greseala pe care multi conducatori auto o pot comite din lipsa de experienta. Instalatia de climatizare trebuie folosita corect si cu bagare de seama, pentru ca poate provoca consumul rapid al bateriei. De asemenea, nu lasa niciodata instalatia sa functioneze atunci cand motorul este la relanti. Nu este recomandata nici degivrarea lunetei mai mult decat este necesar. In plus, asigura-te mereu ca nu ai stergatoarele blocate, altfel ai mari sanse sa strici motorul electric. In momentul in care le pornesti, motorul este sub tensiune, fiind activat, iar daca stergatoarele nu pot fi actionate, acesta le va forta pana in momentul in care se vor strica.
In concluzie, iarna este un sezon cu multe provocari, inclusiv pentru autovehiculul personal. Diferenta consta in preventie, iar daca respecti sfaturile de mai sus, cu siguranta vei putea rasufla linistit.
Sursa foto: Pexels.com
Ultimele NOUTATI
ESET: Ransomware-ul continua sa fie un element cheie in peisajul amenintarilor cibernetice in 2025
Cum testezi o afacere sa vezi daca va merge, inainte sa incepi sa bagi bani in ea
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
Cum se impoziteaza veniturile din dobanzi: Cadrul legal si un caz concret
MODEL de raspuns la Notificarea de conformare RO e-TVA: Studiu de caz pentru contabili
Bilantul contabil: Ce corelatii trebuie verificate pentru ca situatiile financiare sa fie corecte?
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Cum se acorda diurna cetatenilor romani
Incheierea contractului de servitute: Cine are dreptul si ce obligatii are
Te-ar putea interesa si