Cum sa-ti depozitezi corect anvelopele, intre anotimpuri: ghid simplu, in 4 pasi
sofeuripneuricauciucuri de varacauciucuri de iarna
Nu toti soferii cunosc importanta depozitarii corecte a anvelopelor, intre anotimpuri. Dupa ce le folosim o iarna intreaba si le schimbam cu cele de vara, sau invers, prea putin ne mai pasa multora dintre noi in ce conditii le tinem pana la viitoarea folosire. Multi dintre noi le facem loc pe balcon sau in garaj ingramadindu-le in diverse pozitii sau transformandu-le in veritabile "dulapuri" peste care mai asezam ceva, ca sa profitam de spatiu. Ei bine, anvelopele nu trebuie depozitate oricum! Din contra! Exista cateva reguli de care trebuie sa tinem cont, pentru a le conserva starea cat mai bine si a preveni deteriorarea lor prematura.
Iata un scurt ghid, format din patru pasi simpli, cu privire la depozitarea corecta a anvelopelor de iarna, intre anotimpuri:
1. Curata anvelopele
Primul pas, dupa ce ai dat jos
anvelopele la finele unui sezon, trebuie sa constea in curatarea acestora. Specialistii recomanda sa le speli bine cu o perie speciala pentru anvelope, sapun si apa pentru a indeparta murdaria de pe drum, murdaria si praful de franare. Odata curatate, anvelopele pot fi inspectate cu privire la starea lor tehnica. E momentul ideal sa observi daca acestea prezinta semne grave de uzura, fisuri, taieturi, etc. In cazul in care nu se intampla acest lucru, pregateste-le pentru depozitare.
2. Curata si examineaza bine spatiul de depozitare
La fel ca in cazul anvelopelor, si spatiul in sine unde vor fi asezate trebuie sa respecte anumite "standarde". Pe cat posibil, nu depozita anvelopele afara sau intr-o zona care este supusa variatiilor de temperatura.
Chiar si acoperite, anvelopele depozitate in exterior sunt expuse schimbarilor nocive ale mediului. Ideal ar fi sa le gasesti loc intr-un subsol, garaj sau atelier cu climatizare controlata.
Iata cele trei criterii pe care trebuie sa le indeplineasca un spatiu, pentru a fi bun de depozitarea anvelopelor:
-
este rece si uscat
-
prezinta variatii minime ale nivelurilor de temperatura si umiditate.
-
nu exista un motor in apropiere. De exemplu un cuptor, un incalzitor de apa. Astfel de motoare produc ozon care poate dauna anvelopelor.
3. Inveleste cu grija fiecare anvelopa in parte
E indicat sa impachetezi separat fiecare anvelopa in parte, iar acest lucru il poti realiza cu pungi speciale, pe care le gasesti la aproape orice distribuitor de echipamente auto. Astfel, ai garantia ca anvelopele vor sta in cele mai bune conditii peste vara sau peste iarna!
Daca nu vrei sa cumperi sau nu gasesti astfel de huse speciale, poti opta pentru saci mari de gunoi, confectionati dintr-un material cat mai rezistent.
Nu uita ca, inainte sa sigilezi punga, sa tragi cu un aspirator aerul din interiorul acesteia!
Iata o imagine elocventa, de tipul "asa nu" pentru depozitarea anvelopelor:
4. Pozitia ideala a anvelopelor
Indicat este sa asezi anvelopele pe orizonatala, una peste alta, formand un fel de "tunel" perpendicular pe sol.
Desigur, se asaza in aceasta pozitie fara jante!
Daca vrei sa le depozitezi la un loc cu jantele, asaza-le vertical una langa cealalta.
Oricare dintre cele doua variante ai alege, la fiecare patru saptamani revino la ele si roteste-le, pentru a reduce presiunea fie asupra celorlalte anvelope, fie pe janta.
Foto: pixabay.com